Segueix-nos a les xarxes socials:

Anna Gabriel compareix per sorpresa al Suprem, que l'ha deixat en llibertat

Serà citada properament a declarar per desobediència i quedarà en llibertat

Anna Gabriel compareix per sorpresa al Suprem, que l'ha deixat en llibertat| ACN

La sallentina Anna Gabriel, portaveu de la CUP al Parlament en la legislatura de l'1-O i des del 2018 resident a Suïssa, ha comparegut aquest dimarts voluntàriament i per sorpresa davant del Tribunal Suprem. Acompanyada del seu nou advocat, Íñigo Iruín, que també va acompanyar elretorn de l'exconsellera Meritxell Serret, Gabriel ha decidit tornar a l'estat espanyol i posar-se a disposició de la justícia. El jutge Pablo Llarena ha decidit deixar-la en llibertat i properament se la citarà per declarar davant de la resta de parts personades per un delicte de desobediència, que no comporta presó.

Segons el comunicat del grup de suport Free Anna Gabriel, l'ordre de detenció contra ella ha quedat sense efecte. "Aquest matí, la nostra companya Anna Gabriel Sabaté, acompanyada pels seus advocats, s'ha personat a Madrid davant el Tribunal Suprem. Prèviament i durant els darrers mesos, s'havien produït diverses indagacions i aclariments sobre la seva situació processal actual. La mateixa compareixença, de forma automàtica, ha deixat sense efecte l'ordre de detenció emesa el febrer de 2018, quan Anna Gabriel va emprendre el camí de l'exili", han explicat.

Processada el març del 2018 en ocasió del procediment penal que se segueix davant el Tribunal Suprem per la seva possible implicació en la declaració unilateral d'independència de Catalunya, la investigada va ser declarada en rebel·lia el 9 de juliol de 2018. La processada ha comparegut amb la finalitat de posar-se a disposició del Suprem i regularitzar-ne la situació processal de rebel·lia. Anna Gabriel va ser investigada com a presumpta autora d'un delicte de desobediència, sense que existís contra ella cap ordre europea o internacional de detenció, ja que el delicte que se li atribueix no comporta pena de presó sinó una multa de fins a dotze mesos i una pena d'inhabilitació per a ocupació o càrrec públic de fins a dos anys de durada. No obstant això, hi havia una ordre nacional de detenció perquè fos posada a disposició del Suprem i se li pogués rebre declaració, davant la impossibilitat legal de continuar el procediment contra ella sense haver practicat una prèvia declaració indagatòria.

Conseqüentment, la decisió del magistrat instructor després de la compareixença ha estat la de citar-la per ser interrogada en dates properes i amb participació de la resta de les parts personades en el procés. Feta la citació, quedarà en llibertat.

Gabriel seguirà vivint i treballant a Ginebra

L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha explicat a través d'un comunicat que, de moment, seguirà vivint i treballant des de Suïssa "en coherència amb una sèrie de responsabilitats professionals i personals adquirides". I és que, des del novembre passat, exerceix de secretària general del sindicat UNIA al cantó de Ginebra. De fet, Gabriel ja ha tornat avui mateix a Suïssa després de comparèixer voluntàriament i per sorpresa davant del Tribunal Suprem.

"Després de quatre anys i mig d’exili, avui es produeix un pas processal necessari per recuperar una llibertat de moviments que mai hagués hagut de perdre, ni jo ni ningú", ha argumentat Gabriel.

Prem per veure més contingut per a tu