L’antic CAT de Sallent, edifici que en el seu dia va promoure i construir el Govern de la Generalitat com a integrant d’una xarxa de punts turístics escampats arreu del país, reobrirà portes aquest dissabte, després de gairebé una dècada d’inactivitat (tret de períodes molt breus d’activitat) convertit en el centre d’acollida de visitants del Geoparc de la Catalunya Central. 

Al centre s’hi pot conèixer quins són els principals valors geològics del territori, quins recursos turístics hi ha, els principals elements patrimonials i culturals i també què és un geoparc i com funciona la xarxa de geoparcs de la Unesco.

De moment, el centre estarà obert tots els caps de setmana i festius fins al dia 11 de desembre i l’entrada serà lliure. L’horari d’obertura de 2/4 de 10 del matí a 2 del migdia. Segons ha informat el Consell Comarcal del Bages, promotor del projecte per crear aquest nou equipament, l’objectiu és que l’any vinent pugui obrir-se de manera permanent. 

Tot i que la visita serà lliure, al llarg de les properes setmanes s’hi organitzaran un seguit d’activitats divulgatives per tal de dinamitzar-lo, que properament es donaran a conèixer. Aquests actes coincidiran amb la celebració del desè aniversari des que la Unesco va reconèixer el Geoparc de la Catalunya Central per formar part de la xarxa mundial de geoparcs.

Del que era l’antic CAT, situat al nucli de la Botjosa (a peu de la C-16), se n’ha aprofitat tot l’edifici però s’ha intervingut tant a l’exterior com a l’interior de l’edifici. A l’exterior, es va substituir la imatge del CAT pel logo del Geoparc. També s’han col·locat imatges aprofitant el disseny exterior preexistent i s’ha instal·lat un panell informatiu. A l’interior, s’han construït cinc plafons amb informació del territori del Geoparc i s’ha aprofitat material existent de l’anterior infraestructura expositiva per oferir informació sobre el geoparc i la seva història geològica, sobre els geoparcs mundials que hi ha reconeguts per la Unesco, sobre les roques del Geoparc, i els principals indrets visitables i les experiències que ofereix aquest projecte turístic. També s’ha produït un audiovisual de 5 minuts de durada, que està disponible en 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès).

L’ens comarcal considera aquest equipament una peça clau per donar a conèixer i visibilitzar el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central, tant per als habitants del Bages com per als visitants de fora de la nostra comarca, i per a la recepció i explicació a grups escolars, com a punt de partida de paquets de visita. Sobretot si es té present que els atractius que conformen aquest geoparc es distribueixen per municipis situats en tres comarques, els majoritaris al Bages, però també al Moianès (les coves del Toll) i al Baix Llobregat Nord (les coves del Salnitre de Collbató). A més, aquest espai es veurà complementat pel centre que Ferrocarrils va obrir fa dos anys a l’estació superior del funicular de Sant Joan de Montserrat. Aquest està pensat sobretot per ajudar a connectar amb turistes que estan molt més de pas i que en la seva visita a Montserrat poden descobrir que hi ha el Geoparc, mentre que el centre del CAT Sallent està pensat sobretot per al visitant que ja en té un primer coneixement però que vol trobar més informació i guiatge.

La posada en marxa del centre del Geoparc servirà per donar funcionalitat a un equipament promogut fa una dècada per la Generalitat i que ha estat més temps tancat que no pas actiu. El Centre d’Acollida Turística de Sallent es va inaugurar el 2010 i s’integrava en la xarxa de Punts CAT d’arreu del país, en aquest cas especialitzat en la industrialització i l’obrerisme català.