Xuel Díaz ha buscat en els seus orígens per a un nou projecte professional que s'estrenarà a Berga el proper 25 de novembre (18 hores, Teatre Municipal de Berga). Una estrena absoluta on la berguedana espera rodejar-se de totes les persones que estima, ha explicat a Regió7. Brindar con extraños és la nova proposta de la cantant i actriu: veu, guitarra i una posada en escena serviran per transportar els espectadors a l'essència de la cançó espanyola però passada per un filtre, el seu, el de Xuel Díaz.

La jove actriu, nascuda el 1988 a Vilada, vol retornar a les seves arrels amb una proposta que ja fa temps que tenia al cap. «Tinc orígens andalusos per part de pare i ja pensava en aquest projecte per al treball final de l'Institut del Teatre», explica Díaz, «però al final va quedar aparcat». «Sempre he tingut en l'imaginari cançons de cobla, ranxeres i altres cançons del folklore espanyol que escoltava de petita però que mai he cantat professionalment perquè no tinc la tècnica ni és el meu estil», relata. «Amb aquest espectacle he passat pel meu interior aquestes cançons i les mostraré en la seva essència, sense el context social al qual estan lligades ni amb l'estil dels intèrprets que tots tenim al cap», ha detallat.

No ho farà sola, sinó acompanyada de la guitarrista barcelonina Laia Casanellas, que és l'autora dels arranjaments que formen part de l'espectacle. El públic escoltarà temes que van popularitzar Rocío Jurado, Chavela Vargas, Lola Flores o Juan Pardo, entre d'altres. «El que he intentat és conservar la melodia i les lletres d'aquests temes perquè siguin reconeixibles per al públic, però fent canvis en les harmonies i els ritmes i afegint-hi tocs de música moderna i efectes de guitarra elèctrica, per passar-li aquest filtre», ha destacat. «No es tracta de modernitzar per modernitzar sinó d'agafar aquests temes i passar-los pel filtre de la Xuel, de com ha viscut aquestes cançons de petita i de gran». El director del muntatge, Juanjo Marín, hi afegeix que «aquests arranjaments permeten donar un fil conductor i una unitat a l'espectacle», que està format per obres d'autors i estils molt diferents entre ells.

Marín i Díaz han volgut destacar especialment que Brindar con extraños no és un concert, sinó que està concebut com un espectacle. Per fer-ho, a banda de la música, que hi juga un paper molt important, s'ha buscat que hi hagi «un joc escènic i també una mínima part actoral per part de les dues artistes», explica el director. També hi tindrà un protagonisme especial la llum i les retroprojeccions en una tela blanca que ocuparà l'escenari, «per crear un univers musical i diversos ambients a partir dels diferents temes que aniran sonant». Sergio Roca és l'encarregat dels aspectes tècnics.

Ni versions ni imitacions

La cantant berguedana ha advertit que els espectadors no han de buscar en les seves interpretacions una imitació dels artistes que han popularitzat les cançons. «No vol ser ni un espectacle de versions, ni un tribut, ni tampoc volem modernitzar en el sentit estricte. L'objectiu és descontextualitzar aquests temes i connectar amb la seva essència», assegura. «És el projecte de la meva vida, amb un dels que em sento més identificada i que em fa més il·lusió, i a la vegada, amb el que tinc menys nervis perquè tot és molt natural i orgànic, cantaré el que em surt de dins», ha confessat.

És per això, per la importància que té per a ella el projecte, que volia estrenar-lo a casa. Després de debutar a Berga, el muntatge està previst que passi per altres teatres catalans i les peces quedaran recollides en un disc. «Estic molt contenta que la gent del Berguedà hagi acollit aquesta proposta a cegues i em doni suport, perquè realment, quan vaig explicar la proposta als programadors de l'Ajuntament de Berga, encara estava tot per fer, perquè el procés de creació ha estat des de zero a partir de la idea que teníem». Aquest mes, l'equip ha treballat sobre l'escenari del Teatre Municipal per a la posada a punt de l'estrena, d'aquí a quinze dies. Les entrades tenen un cost de 8 euros i es podran comprar a taquilla el mateix dia de l'espectacle o de manera anticipada, a través del web http://tincticket.com/brindar-con-extranos.