Òmnium Cultural del Berguedà i el Casal d'Europa han encetat un cicle de conferències que sota el nom genèric de «Moments decisius de la història de Catalunya» permet als assistents conèixer una bona part de la història recent del país.

El cicle, que aquest any celebra la segona edició, s'ha iniciat amb la xerrada «De la derrota a la Reinaxença. La transició del segle XVIII al XIX», en la qual van prendre part una vuitantena de persones. Aquesta xifra fa pensar als organitzadors que superaran les assistències de la primera edició, les conferències de la qual van atraure una mitjana d'uns seixanta espectadors. En nom d'Òmnium Cultural, Jaume Farguell, que alhora és també el ponent de les xer-rades, ha explicat que el cicle oferirà quatre sessions en les quals es repassarà la trajectòria del país des de la destrucció de l'onze de setembre del 1714 fins a la dictadura de Primo de Rivera.

Farguell ha argumentat l'èxit de la proposta pel fet que «som una nació i a la gent li agrada conèixer els nostres orígens. En la primera vam explicar la recuperació econòmica i l'inici del procés industrial, així com els primers símptomes de renaixement de la llengua catalana». Les conferències s'amenitzen amb aportacions culturals, com ara explicant la relació entre Beethoven i Napoleó, amb la qual cosa Farguell aconsegueix també contextualitzar la situació de Catalunya en l'escenari cultural i geopolític del seu entorn internacional.