El Mercat de Cooperatives Escolars que al Berguedà gestiona l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, juntament amb el programa de secundària Empresa Jove Europea (EJE), realitzats en col·laboració amb l'entitat pública Valnalón Ciudad Tecnológica d'Astúries, es porta a terme amb èxit en aquest i altres països des de fa més de 20 anys.

Va néixer a Astúries amb la intenció d'afavorir l'emprenedoria en una zona molt castigada per la crisi econòmica, on la major part de persones depenien de grans indústries al voltant de la mineria. Un objectiu que es va centrar en les escoles de primària, secundària, batxillerat, formació professional i universitats. Al Berguedà sempre s'ha centrat a primària, secundària i programes formatius d'inserció a través de dos projectes, Cueme i EJE.

El programa Cueme o Cultura Emprenedora a l'Escola té per objectiu fomentar els valors de l'emprenedoria entre els alumnes de primària amb la gestió de la seva cooperativa, després de passar per diferents fases: constitució de la cooperativa, fabricació dels productes i venda. Els beneficis obtinguts es destinaran a una entitat social de la zona, a recuperar el capital social invertit i, la resta, a una activitat d'oci per als joves de la cooperativa.

Pel que fa al programa EJE o Empresa Jove Europea, proposa als nois i noies de secundària crear i gestionar una cooperativa. Aquesta, però, en lloc de fabricar els productes, haurà d'establir una relació comercial amb una altra cooperativa d'una comunitat autònoma diferent o un altre país, per tal d'importar i exportar productes, bàsicament representatius de la zona d'influència de la cooperativa, amb l'objectiu de potenciar l'autonomia, la iniciativa personal, l'esperit emprenedor, les relacions amb altres grups i la cooperació entre alumnat i professorat.

Aquesta novena edició se celebra a la plaça Cim d'Estela de Berga aquest dissabte, 18 de maig, de les 9 del matí a la 1 del migdia. A la plaça hi haurà 27 carpes, una per a cada cooperativa, amb servei de megafonia al recinte, obert a tothom.

Evolució positiva

L'evolució del mercat és més que positiva. 23 dels 31 centres educatius de la comarca participen en aquesta novena edició. Aquest Mercat de Cooperatives Escolars va iniciar-se el 2010, amb 3 escoles rurals de primària. A més, l'any 2015 s'hi van afegir les cooperatives del programa Empresa Jove Europea, amb 3 centres de secundària.

Amb els anys s'ha aconseguit augmentar el nombre d'escoles i centres participants fins avui, que hi participen 16 escoles de les 24 existents de primària i tots els 7 centres de secundària del Berguedà. De les 27 cooperatives que hi haurà al mercat, 18 són formades per 388 alumnes de les 16 escoles de primària, 6 d'elles rurals, i 9 cooperatives són formades per 107 alumnes dels 7 centres de secundària de la comarca berguedana.