Francesc Ribera i Toneu, conegut amb el sobrenom de Titot, és músic berguedà, cantant de Brams i de Mesclat. També ha estat vocalista de Dijous Paella i, fins a la seva dissolució el 2009, dels Aramateix. A més, col·laborador en altres projectes i grups de menor importància, i endinsat en el personatge de Josep Maria Cantimplora. Tot i que és conegut arreu pel seu paper musical, ha estat sempre relacionat amb l'esquerra independentista des de la fundació del Moviment Independentista del Berguedà l'any 1986, amb vinculacions organitzatives més o menys fortes. Amb diferents discos al mercat i també amb un llibre on explica els motius de la seva militància a la CUP, Titot ha estat sempre molt crític amb la qualitat de la democràcia a l'estat espanyol en les seves declaracions i en les lletres de les seves cançons. Ara, forma part del consistori de Berga com a regidor de la CUP.

Ha entrat a la política municipal de Berga com a número 3 de la CUP, un lloc on tenia possibilitats de sortir com a regidor. Era la seva intenció?

Ja feia un parell d'anys que estava relacionat amb la formació política i hi he estat treballant amb regularitat. El fet que nosaltres tinguem un sistema assembleari fa que els regidors només siguin els portaveus, però la feina i les decisions les prenem entre tots. Simplement, jo era un dels candidats que tenia disposició d'ocupar el càrrec, i així ho va decidir l'assemblea.

Entrar a l'Ajuntament de Berga ha tingut res a veure amb un final forçat amb la CUP de Vic, com es rumoreja?

Vaig donar suport a la Candidatura d'Unitat Popular de Vic a les eleccions de fa quatre anys, però ja tenia clar que volia tornar a la meva ciutat. De fet, no hi ha hagut cap mena de problema i tinc bona relació amb les regidores d'aquest consistori.

Hi té res a veure el "No és pas boig qui a casa torna" del nou CD de Brams?

Sí, com he dit, tenia la intenció de tornar a Berga, i aquesta cançó la vaig escriure mentre feia les maletes. Vivia a Calldetenes i des del gener que m'he instal·lat a Berga amb ganes d'implicar-me més en el projecte polític.

"Avui he fet una promesa que no penso complir", aquesta frase literal va publicar el dia que va prendre possessió del càrrec de regidor a l'Ajuntament...

No vull que és malinterpreti, però un dels meus objectius a l'Ajuntament és treballar per la derogació de la Constitució i l'abolició de la sobirania del rei als Països Catalans. Per tant, aquesta declaració entra dins els meus principis i els de la nostra formació, no podem prometre lleialtat al rei si no és per imperatiu legal.

Quin és l'objectiu de la CUP durant el proper mandat?

Cal reconèixer que el paper de la nostra formació ha canviat respecte als quatre anys anteriors. Durant el mandat passat, la CUP tenia una funció decisiva per a l'aprovació o no d'alguns projectes. Atesa la majoria simple de CiU i una oposició negativa, i pensant en les properes eleccions, nosaltres vam adoptar un altre paper. Crèiem que calia donar suport a les propostes que ens semblaven bé i rebutjar les que ens semblaven malament. En cap moment no es van acceptar pactes ni vam jugar a canviar cromos, com fan altres partits. Ara, en els propers quatre anys ens basarem en la feina i a fer propostes com si les poguéssim desenvolupar totes. No caurem en una oposició de desgast i negativa, sinó que intentarem presentar projectes amb l'objectiu de guanyar les properes eleccions. Cal oferir alternatives per millorar la situació municipal.

Per tant, creu que és negativa la majoria absoluta de CiU?

Crec que sí que és negativa. Totes les majories absolutes no són bones, crec que ni la d'un mateix. Ja sé que és molt fàcil de dir, però les majories impedeixen que durant els plens es puguin desenvolupar els valors de debat, la retòrica i la discussió. Segurament, durant aquest mandat, els plens perdran una part del sentit que tenien fins ara, tot i que des de la CUP continuarem amb el nostre objectiu de presentar les propostes amb el nostre discurs. De tota manera, m'agradaria desmitificar aquesta hegemonia convergent en què s'engloba Berga, ja que, tot i la majoria absoluta de CiU, la federació només ha obtingut una mica més del 20% dels vots, no ha tingut un augment extraordinari respecte dels comicis anteriors. El que sí que hi ha hagut és una participació baixa i una davallada dels altres partits, sobretot del PSC.

Creu que la CUP de Berga ha augmentat el nombre de vots en aquestes eleccions i ha obtingut un tercer regidor gràcies a la seva popularitat?

Sincerament no ho crec. Fins i tot tenia dubtes de presentar-m'hi perquè no semblés que la CUP em presentava a mi per obtenir millors resultats. Simplement jo hi estava disposat i l'assemblea ho va acceptar. Fins i tot algú podria arribar a pensar que el meu nom a les llistes seria perjudicial, per la fama que tinc per algunes persones. La meva fama com a cantant no hauria d'influir en el meu paper dins l'Ajuntament, faré la meva feina com tothom.

Encara que ha treballat a la CUP en diferents comissions, no té experiència dins el consistori, li fa por aquest projecte?

No. Tinc moltes ganes de fer coses i sense cap mena de por. La gestió dins el consistori pot ser complicada però fins a cert punt. Evidentment ara farà falta veure en quina situació ens trobem durant el proper mandat i el treball que ens imposem nosaltres mateixos. Però crec que no fa falta ser expert polític per entrar a l'Ajuntament, tothom ha de tenir aquesta oportunitat sempre que hi hagi ganes de fer-ho. Si ningú no s'hi atrevís, no hi podria haver cap expert. Tot és començar.

El Titot regidor serà tan rei- vindicatiu amb el seu missatge polític com ho és el Titot músic amb les lletres de les cançons?

El qui escriu les cançons i el qui intervindrà al ple municipal serà el mateix. Una cosa és la poètica de les cançons i una altra cosa la retòrica o l'assagística dels discursos al ple, però el que penso i el que defenso és el mateix quan canto que quan parlo. Evidentment, en una cançó el missatge pot quedar d'una altra manera, perquè la música és art, però el que preval és el pensament.

Com compaginarà la professió de cantant amb la tasca de regidor?

Espero que bé. Tinc la sort que el 90% de la meva feina la faig a casa, però hauré d'adaptar totes dues coses de la millor manera possible.

I la primera Patum com a representant de l'Ajuntament?

A mi em fa més gràcia ser a la plaça, però evidentment alguna estona també faré de representant del consistori. Ens ho repartirem entre tots els regidors...