L'actualització del mapa de notaries i registres de la propietat que està duent a terme el ministeri de Justícia a l'estat espanyol ha fet sonar l'alerta a la Catalunya Central, on comarques com el Berguedà han iniciat una campanya per oposar-se a una hipotètica supressió d'aquests serveis fruit de l'esmentada revisió. Per la seva banda, el ministeri de Justícia ha volgut calmar els ànims assegurant a Regió7 que en aquest procés només es reduiran els serveis que estiguin vacants o sense prou volum de feina.

Aquests dies els ajuntaments estan rebent peticions d'informació de la subdirecció general del Notariat i dels registres del ministeri de Justícia. Se'ls exposa que s'està duent a terme la revisió total de les demarcacions registrals i notarials en vigor. I se'ls requereix perquè aportin un informe "sobre la conveniència, necessitat i oportunitat de l'esmentada demarcació", així com també les modificacions que caldria introduir-hi segons el seu parer. En el cas de les demarcacions registrals, els consistoris tenen quinze dies per contestar, un termini ajustat atès que entremig s'escauen les festes de Nadal. Pel que fa referència a les notaries, el termini és de tres mesos. Ara els ajuntaments estan elaborant els seus respectius informes.

Els treballs de revisió del ministeri de Justícia han generat inquietud al Berguedà. I malgrat que fa pocs dies que s'estant rebent les comunicacions esmentades, ja s'ha començat a embastar un front comú amb un objectiu clar: oposar-se a una eventual supressió de serveis. Aquesta campanya es coordina a través del president del Consell Comarcal del Berguedà, Sergi Roca. "Existeix perill de desaparició d'aquests serveis i mostrarem el nostre rebuig i defensarem la seva continuïtat", ha declarat a aquest diari. D'entrada, al ple de l'ens comarcal celebrat dimecres, es va acordar per unanimitat redactar una moció per trametre-la als consistoris on s'expressi el rebuig per una possible supressió del serveis registrals i notarials al Berguedà. Així mateix, el president comarcal ha dit que s'oferiran als ajuntaments que els calgui per tal d'ajudar-los en el que els faci falta a l'hora de fer l'informe esmentat, si no disposen dels recursos tècnics necessaris. El president comarcal ha declarat que el Berguedà, una comarca amb 41.000 habitants, té una gran dispersió geogràfica, un elevat nivell d'envelliment de la seva població i un servei públic de transport escàs, que fan del tot necessari mantenir els serveis del registre i els notaris que hi ha actualment.

En la mateixa línia s'ha pronunciat l'alcalde de Berga i delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau. "Ens oposarem a qualsevol reducció d'aquests serveis perquè no volem que se'ns imposi una figura de recentralització. On hauríem d'anar si tanquessin els serveis de Berga. A Manresa? A Barcelona? Quin sentit tindria això?".

Pel que fa al Bages, la presidenta del Consell Comarcal, Mercè Cardona, ha dit que "no tenim coneixement del tema" però ha comentat que "suposo que si els alcaldes creuen que pot haver-hi un problema ens ho diran ràpid i nosaltres serem al seu costat". No ha descartat, si cal, convocar una reunió extraordinària del consell d'alcaldes. Per la seva banda, Josep Maria Sala, regidor d'Hisenda i Governació de Manresa, ha explicat que van tenir coneixement del procés ahir. Ara recullen informació i, un cop la tinguin, es pronunciaran.

Es mantindran serveis

Fonts del ministeri de Justícia han explicat a aquest diari que s'està recollint "informació dels ajuntaments, els registres i les notaries per completar l'elaboració d'aquest mapa" dels registres de la propietat i notaries. Per això, "de moment és impossible avançar-ne res". Les fonts esmentades han volgut deixar clar, però, que "en qualsevol cas, ningú no es quedarà sense la seva notaria o sense el seu registre", i aclareixen que "només es redueixen les que estaven vacants, que no havien estat ocupades o que són innecessàries per la reducció de la càrrega de treball". Pel que fa a la demarcació registral, "l'objectiu és el mateix i, en tot cas, totes les poblacions que actualment tenen registre de la propietat en se- guiran tenint". Han precisat que "cada cinc anys es realitza un canvi parcial en la demarcació i cada deu anys es realitzen modificacions totals. Ara mateix ens trobem en el procés en el qual es revisa de manera total".