Ahir va morir el pare Maur Esteva, que va ser abat de Poblet entre els anys 1970 i 1998. Fill de Gironella (1933), va destacar per la seva trajectòria sacerdotal, per haver estat el responsable de la major reforma que mai ha tingut el monestir de Poblet, i per la sintonia que va establir en l'àmbit polític tant amb el President de la Generalitat Josep Tarradellas (que va acabar deixant l'arxiu personal en el monestir) com, posteriorment, amb el President de la Generalitat Pasqual Maragall.

A part d'haver dirigit el monestir de Poblet i de ser el responsable en bona part del seu renaixement, Maur Esteva també va ser escollit abat general de l'orde del Cister l'any 1995 i reelegit per ocupar el mateix càrrec a Roma l'any 2005. L'any 2010 va ser substituït pel pare Mauro Giuseppe Lepori, i Maur Esteva va tornar al monestir de Poblet.

El pare Maur va entrar al monestir de Poblet l'any 1958 i va ser ordenat sacerdot el 1967. Mentre va ser abat de Poblet, va ser el principal impulsor de les obres de restauració del monestir, com les del cimbori, les torres de les armes i de Sant Esteve i les cambres reials. A més, també es va ocupar d'impulsar la catalogació de la biblioteca de la comunitat.