La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme del Berguedà (PAHC ) han realitzat aquest matí la seva primera ocupació a la comarca en col·laboració amb la PAHC del Bages. Més de mig centenar de persones han ocupat un habitatge unifamiliar de Puig-reig, nou per estrenar que han informat que era propietat de l'anomenat banc dolent el Sareb. A les 10 del matí aquest grup de persones han dut a terme l'acció per tal de poder donar un sostre a la família formada per Amparo Ortega i l'Andrés Cortés amb quatre fills tres dels quals menors d'edat que fa quatre anys que viuen al poble. Anteriorment havien residit dotze anys a Navàs provinents de Sabadell d'on son fills. No tenen ingressos perquè han esgotat l'atur i totes les ajudes i per això no poden afrontar el pagament de 391 euros al mes del pis de lloguer que ocupaven fins avui al poble del baix Berguedà i del qual devien un any i mig de mensualitats.

Des d'avui la seva nova vivenda és un habitatge unifamiliar, el número 79 que està ubicat a tocar de l'antiga colònia tèxtil de cal Casas a Puig-reig. Fonts de la PAHC han explicat que es tracta d'un immoble que es va començar a construir l'any 2002 i que es va acabar el 2007. Des d'aleshores romania completament buit juntament amb les dues vivendes que té a cada costat. Els participants a l'ocupació han entrat a l'interior de la casa i han penjat pancartes en nom de l'obra social de la PAHC del Berguedà i una altra amb el lema ¨Ni gent sense casa ni cases sense gent». La PAHC demana que el consistori de Puig- reig negociï amb el Sareb per tal que la família pugui viure en aquest habitatge i s'hi pugui empadronar. A l'hora demanen que se'l proporcioni un pis de lloguer social ja que denuncien no existeix oferta d'aquest tipus d'habitatge al poble.

Un cop conclosa l'ocupació, un portaveu de l'entitat berguedana ha llegit un comunicat davant dels periodistes en què denuncien el problema dels desnonaments i l'existència de 450.000 pisos buits a Catalunya dels quals «100.00 estan en mans d'entitats bancàries». Han exposat que «fa més d'un any que aquesta família berguedana es veu impossibilitada per pagar el lloguer i la seva situació actual és de manca total d'ingressos i la relaicó complicada amb el propietari els empeny a buscar una alternativa habitacional de manera urgent» ha exposat un portaveu de la PAHC .

«Les alternatives legals per aquesta família de Puig-reig són inexistents, segons ens va manifestar el mateix alcalde ja que el municipi no té pisos de protecció oficial. L'assistent social també va plasmar en un inform sòcioeconòmic la complicada situació que atravessa la família». Per això afirmen «la PAHC Berguedà no podem mirar cap a una altra banda i ens sentim amb l'obligació de dotar d'un habitatge els nostres companys.

Entenem que més enllà de la legalitat hi ha la legitimitat i nosaltre sno podem respectar les lleis que amparen que milers de persones es quedin sense llar mentre hi ha cases noves tapiades fent-se malbè. És per això que hem decidit ocupar una casa de la Saber, el bacn que hem pagat entre totes, per a aquesta família que ho necessita». Aquesta é sla primera ocupaicó d ela PAHC a la comarca i segon el portaveu que ha llegit el manifest «malauradamnet segurament no serà la darrera»

Cap a 2/4 de 12 del migdia , tres agents dels Mossos d'Esquadra han identificat els ocupants i han abandonat el llocs dels fets. L'ocupaicó ha estat en tot moment pacífica.