El pla integral de millora del barri vell de Berga, una de les inversions públiques més ambicioses de la darrera dècada a la capital berguedana que va aprovar el Govern de la Generalitat el 2005, no s'ha pogut executar per falta de finançament. L'anomenat Pla de Barris era un projecte que preveia actuacions de millora a desenes de nuclis històrics de Catalunya. Els ajuntaments feien la proposta i la Generalitat decidia a quines donava llum verd. La de la capital berguedana va ser una de les que l'executiu va aprovar al seu dia.

A Berga s'aprovà un pla d'intervenció global amb un cost de 13,1 milions d'euros, que havien de sufragar al 50% la Generalitat i el consistori berguedà. Des de la seva aprovació se n'ha executat el 53,9% d'allò previst, segons han confirmat a Regió7 fonts de l'Agència Catalana de l'Habitatge (ACH) del Govern català. Les intervencions que estaven programades no s'han pogut acabar per la falta de finançament, segons ha pogut confirmar aquest diari. Representants de l'ACH i del consistori berguedà ja han signat un document per tancar formalment aquest expedient, que deixa en un calaix nombrosos projectes de millora d'espais públics que al seu dia es van redactar i que no s'han pogut materialitzar per falta de diners. Aquest diari no ha pogut confirmar el cost que ha suposat la redacció d'aquests projectes pagats amb recursos públics.

Mig centenar d'actuacions

Al seu dia es preveia que els 13,1 milions d'euros que costaven les 55 actuacions del Pla de Barris es financessin de la manera següent: 5.913.748 euros a càrrec de l'Ajuntament de Berga i 6.566.662 a cura de la Generalitat. La resta, 652.914 euros, s'havia d'obtenir d'altres fonts de finançament. L'àmbit d'actuació eren 11,83 hectàrees del barri vell, on residien 2.286 habitants.