Segurament pocs estudiants poden dir que el seu projecte de final de grau consisteix a travessar el Marroc en sis dies. Això és el que faran els joves berguedans Marc Rial i Arnau Colillas, que formen un dels equips que competiran a l’edició d’enguany del Panda Raid, certamen que se celebrarà del 5 al 12 de març i que té dos centenars de participants inscrits.

Marc Rial, d’Avià i Arnau Colillas, de Gironella, tenen vint anys i els tots dos estan a punt de finalitzar els estudis de grau superior d’automoció a l’institut Milà i Fontanals d’Igualada. Abans d’obtenir la titulació han de fer el treball de final de grau i han apostat per escollir un projecte que els motivés i en què estan treballant des de gairebé fa un any.

Els dos joves han posat a punt i condicionat el Seat Panda amb què competiran a la Panda Raid d’enguany. L’objectiu és recórrrer al voltant de 6.000 quilòmetres durant aquesta trepidant aventura. «Tots els participants hem de córrer amb el mateix tipus de vehicle, perquè tinguem les mateixes oportunitats, però cal adaptar-lo perquè tingui resistència», han assegurat.

De fet, l’èxit o no del seu treball serà que el vehicle resisteixi durant la travessa. «El resultat dependrà que el cotxe aguanti tot el raid», diuen entre rialles. I en això treballen. A instal·lar les peces justes i de la manera necessària i més senzilla possible amb l’objectiu que «abans de marxar el cotxe sembli nou» i tot estigui a punt per aconseguir arribar a la meta i, si és possible, fer una bona marca.

Arnau Colillas i Marc Rial amb el panda. Foto: Dani Perona

La Panda Raid és una competició de regularitat, és a dir, «on no es valora arribar el primer sinó arribar en el termini de temps marcat per una velocitat mitjana, i el que es penalitza és córrer molt o anar massa lent».

Una altra de les particularitats és que la cursa, que està dividida en sis etapes, també posa a prova l’orientació dels seus participants. I és que, en lloc de disposar de les indicacions a través de GPS, tindran una llibreta on hi haurà les pautes que hauran de seguir, «per exemple, ens dirà, després de vint quilòmetres, gireu cap a la dreta», detallen, «i la dificultat anirà in crescendo a mesura que avanci la competició», afegeixen.

6.000 quilòmetres

Els joves sortiran de Berga i es dirigiran a Madrid, que és on s’iniciarà la competició. Un cop arribats a Algesires, abandonaran la carretera asfaltada per introduir-se de ple en camins de bosc i la zones de dunes. Tot i que els organitzadors calculen que la totalitat del recorregut del raid és d’aproximadament 3.000 quilòmetres, els berguedans n’han comptabilitzat 6.000 «perquè també hi sumem la distància d’anada i tornada a Madrid».

Rial i Colillas es mostren il·lusionats amb el projecte i ara, quan falta un mes per a l’inici de la cursa, esperen acabar d’ultimar els darrers detalls del vehicle. «A part dels temes mecànics, com el canvi de rodes o de les pastilles, també ens falta posar a punt la imatge del cotxe», avancen. I és que ben aviat disposaran dels adhesius que enganxaran al cotxe, a banda d’altres detalls.

Els darrers mesos no han parat, i des que van aconseguir comprar un cotxe que complia les seves expectatives han treballat per trobar patrocinadors per finançar el projecte. Calculen que entre la inscripció al certamen i les despeses de posada a punt del vehicles es gastaran al voltant d’uns 4.000 euros, una despesa que finançaran amb l’ajuda de col·laboradors. «Alguns han rebut bé la nostra iniciativa i hem d’agrair-los que ens donin suport», afirmen, «i esperem acabar de tancar algunes col·laboracions més abans de marxar». Tots els interessats poden seguir la seva aventura a la pàgina de Facebook Projecte Panda Raid

Un raid solidari i un repte

Més enllà de poder participar a la competició, els joves berguedans destaquen la part solidària d’aquesta prova. I és que tots els equips participants han de portar, com a mínim, 20 quilos de material escolar que lliuraran a l’associació Camino al Sur, que el repartirà entre els infants de la zona. En aquest cas, l’institut Milà i Fontanals, on estudien, hi ha col·laborat aportant aquest material.

D’altra banda, també és un repte, «que mai ens havíem pensat que tindríem entre mans», confessen. Recorden que havien sentit a parlar de la Panda Raid i vam dir de participar-hi, «però realment fins que no ens hi hem trobat implicats i amb el cotxe comprat, no ens ho hem acabat de creure». Ara només els toca esperar i fer el darrer esprint perquè l’aventura sobre les quatre rodes del Seat Panda acabi bé.