La detenció, divendres, de l´alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, per part dels Mossos d´Esquadra en qualitat de policia judicial a la capital berguedana ha desfermat el debat sobre la gestió de la desobediència, la nova pantalla en la qual han entrat les forces sobiranistes. El debat ha comportat també l´inici d´una disputa entre els sobiranistes més pròxims a la CUP i els de l´entorn de l´antiga Convergència per la implicació de la Generalitat en aquesta fase de desobediència.

Després d´un divendres intens, Venturós va aprofitar la jornada d´ahir per emfatitzar el paper que ha jugat el departament d´Interior. En una entrevista a Catalunya Ràdio, l´alcaldessa va assenyalar la cúpula d´Interior com a «responsable» de la seva detenció i va titllar de «surrealista» l´argument que el mateix departament no estigués al cas de l´operació. Venturós va apuntar que el que ha de fer el Govern és «no acatar aquestes decisions» en què hi ha implicats càrrecs electes que han practicat la desobediència, de manera que hagin de ser altres cossos policials els que ho facin. Això evitaria la tensió entre les forces nacionalistes catalanes, que és el que pretén Madrid, i, en canvi, visualitzaria clarament qui judicialitza la política, segons les tesis sobiranistes.

En aquest mateix sentit, el diputat de la CUP i advocat de Venturós, Benet Salellas, va considerar en una intervenció a RAC1 que «algú ahir va fer una patinada grossa i em sembla clar on és la pilota». Salelles va coincidir amb Venturós i va demanar al Govern de la Generalitat i al director general de la Policia que «deixin clar que aquestes odres no seran executades per la policia catalana». Salelles també va lamentar que el departament d´Interior no els hagi donat explicacions sobre la manera que es va portar la detenció de Venturós.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, lamenta que la «persecució» dels símbols i les tradicions encara perduri.

L´Executiva d´ERC va fer ahir també una crida en aquesta direcció instant tothom a conservar la «unió».