La colla dels vestidors de plens i maces no acatarà els acords que el Patronat de la Patum va prendre els dies 1 i 17 de febrer perquè considera que legalment estan «suspesos», ja que el consistori no ha contestat el recurs d'alçada que hi van presentar. En un document lliurat als 17 regidors del consistori berguedà (al qual ha tingut accés Regió7), els informen que «si no se'ns comunica el contrari de forma fefaent» comencen a preparar la Patum 2017 sense els tres vestidors expulsats al seu dia per discrepàncies internes, fet que va obrir una crisi a la colla que no s'ha resolt. Després de l'expulsió, la colla va triar a 3 nous membres per substituir els apartats.

«La comparsa no accepta imposicions arbitràries per tal de forçar una readmissió dels tres expulsats», asseguren. Fan referència als acords del patronat que van tirar enrere l'expulsió, temporalment almenys, mentre es duia a terme un procés de redacció o renovació dels estatuts de les comparses perquè tinguessin un funcionament més obert i transparent. Aquest procés s'havia de fer amb la plantilla patumaire de la darrera Patum, la del centenari del setembre del 2016, és a dir: amb els tres expulsats.

Els plens han complert una part dels acords dels dos patronats que ells mateixos han recor-regut i que consideren suspesos. Concretament la que fa referència a la renovació dels estatuts. No ha transcendit si els expulsats han participat o no en aquest procés.

La colla va lliurar la nova versió de les seves normes de funcionament intern a la regidora de la Festa, Mònica Garcia, i a l'alcaldessa, Montse Venturós, el 31 de març. Els plens van incloure als estatuts renovats «les modificacions» que ambdues dirigents «van considerar oportunes». El següent pas, d'acord amb el calendari establert al seu dia pel patronat i que sí que han fet altres comparses, era ratificar o no el cap de colla. No consta que això s'hagi fet als plens, tot i que estan disposats a fer-ho.

En el document esmentat, la colla exposa que ha passat el termini d'un mes perquè l'Ajuntament contesti el recurs d'alçada que van presentar contra els acords esmentats perquè no hi estan d'acord. I que, per tant, «els acords presos en aquests patronats van quedar suspesos per la Llei 39/2015 de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques». I esperen la resolució d'aquest recurs «o de l'esgotament del termini marcat per la llei». A l'escrit, signat pels 17 membres de la colla, palesen la seva voluntat de «treballar de forma oberta i transparent» pel bé propi i de la festa. I diuen que estan disposats «si cal» que se'ls ratifiqui «un per un inclòs el cap de colla ja sigui davant del patronat o del consistori».