Segueix-nos a les xarxes socials:

Berga mostra una col·lecció de bitllets locals utilitzats durant la Guerra Civil

La col·lecció de Lluís Canals i Ramon Safont es pot veure al Museu Comarcal de la ciutat

Berga mostra una col·lecció de bitllets locals utilitzats durant la Guerra CivilDANI PERONA

El Museu Comarcal del Berga ha acollit la inauguració d'una mostra de bitllets per donar a conèixer el sistema de moneda local i el seu desenvolupament a la comarca del Berguedà durant els anys de la Guerra Civil espanyola. A l'acte hi han participat els col·leccionistes Lluís Canals i Ramon Miquel Safont; el regidor de Patrimoni Cultural i Museus de l'Ajuntament de Berga, Ivan Sánchez; i el filòleg Quirze Grifell.

L´exposició titulada ´Bitllets de la Guerra Civil a la comarca del Berguedà´ compta amb bitllets i monedes d´una quinzena de municipis berguedans i es podrà veure fins el 5 de març. La mostra està organitzada per l´Ajuntament de Berga, el Museu Comarcal de Berga i els arxius privats de la família Canals-Canudas i la família Galderic Safont. La directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, destaca "el gran valor històric d´aquestes petites obres d´art" i valora "la recerca i l´esforç realitzats per Lluís Canals i Ramon Miquel Safont".

La col·lecció que s´exposa està formada per elements de paper i moneda de l´any 1937. Cal destacar que durant la Guerra Civil, del 1936 al 1939, l´economia en general i el sistema monetari en particular, van patir canvis importants al nostre país. Segons explica Perarnau, "en aquest període les monedes d´argent van començar a ser escasses, ja que eren guardades pels qui en tenien i van ser retirades de la circulació pel govern republicà. La moneda de coure també va anar desapareixent, donat que era utilitzada per les indústries de guerra".

Davant d´aquesta problemàtica, el 21 de setembre de 1936, la Conselleria d´Economia de la Generalitat de Catalunya dirigida per Josep Tarradellas va crear el Paper Moneda Nacional Català garantit per les reserves d´aquesta institució i de curs legal a tot Catalunya. Amb tot, els valors emesos de 10, 5 i 2,50 pessetes eren poc fraccionats per l´època, tenint en compte que el sou mitjà d´un treballador l´any 1936 era de 8 a 12 pessetes al dia i els cèntims eren molt utilitzats. Per suplir aquesta mancança de xavalla, els comerciants es van veure obligats a posar en circulació vals, bons o tiquets i els ajuntaments també van crear la seva pròpia moneda, molt fraccionària, que va ser de curs legal a cada municipi.

Prem per veure més contingut per a tu