Les activitats de lleure a l'estiu són, a més d'un complement educatiu per als infants en temps de vacances, un gran negoci per a les empreses del sector. La Generalitat calcula que un de cada tres nens del país, el 33,3% del total, participa en alguna activitat de lleure.

Aquest percentatge va suposar, l'estiu passat, un moviment de 415.000 nois i noies arreu de Catalunya. Això ha provocat la proliferació en els últims anys d'un gran sector professional dedicat a aquest camp. Aquesta diversificació d'oferta de lleure, amb propostes especialitzades en esports, idiomes o activitats tradicionals, per posar tres exemples, no ha fet perdre de vista el component humà de la formació a l'estiu, segons assenyalen els tècnics de Joventut.

Les colònies i campaments, siguin de pagament o gratuïts gràcies a la tasca social que encara porten a terme algunes de les empreses del sector, representen una època de desenvolupament humà de la canalla clau en la seva formació, fins al punt que els experts alerten que en un futur pròxim les activitats de lleure fora de la família deixaran de ser un complement educatiu per ser una aportació indispensable en el currículum educatiu.

L'entitat més gran del sector amb vocació social és la Fundació Pere Tarrés, que dona feina a més de 3.000 persones per afrontar les activitats de lleure. En l'àmbit estrictament privat, la més gran és Rosa dels Vents, que gestiona 13 instal·lacions arreu del territori i dona feina a una plantilla de 800 persones. El sector està representat per una potent patronal, l'ACELLEC.