L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP) ja té l'ordre que la inhabilitat per a l'acció política durant els propers 6 mesos. El jutjat de Manresa que va dictar la sentència per haver mantingut la bandera estelada al balcó de l'Ajuntament en dues convocatòries electorals i haver desatès els requeriments i instruccions de la junta electoral va traslladar ahir a Berga l'ordre d'execució de sentència, que aquest matí només està pendent de ser recollit per la pròpia Venturós.

De fet, ahir al vespre Venturós va comunicar a la resta de grups polítics que ja no presidiria el ple previst per aquest vespre, una sessió ordinària, que, inicialment, no planteja cap punt sobre la situació de provisionalitat del govern de la ciutat, i va convocar els grups polítics a una reunió a les 5 de la tarda, que dirigirà Mònica Garcia, que és la portaveu del grup de la CUP, tot i que fins ara pràcticament no ha actuat com a tal ja que assumia aquestes tasques la mateixa alcaldessa gairebé sempre. A les 6 hi havia prevista la junta de portaveus habitual prèvia al ple. D'altra banda, segons ha pogut saber aquest diari, els cupaires tenen previst visualitzar la situació en el ple d'avui, i treballen amb la idea de fer una convocatòria de suport a l'alcaldessa a la plaça de Sant Pere, a les portes de l'Ajuntament, poc abans de l'inici del ple.

A partir d'ara, tot indica que Oriol Camps, que és el primer tinent d'alcalde, assumirà les funcions d'alcalde en funcions, fins que es nomeni un substitut de Venturós oficial. Qui hauria de dirigir la ciutat en el propers mesos no seria Camps, però. S'hauria de convocar una sessió plenària d'investidura del nou alcalde i si no hi ha candidats, que és la possibilitat més plausible ja que CUP, PDeCAT i ERC han anunciat que tindrien aquest posicionament i les altres dues formacions, PSC i ICV, només tenen dos regidors i no poden sumar vots per tenir cap majoria al ple, doncs, si no hi ha candidat seria el departament de Governació de la Generalitat (Administració local), qui hauria de dir que s'apliqués el criteri de nomenar el candidat de la llista més votada entre els presents al ple. La candidatura més votada va ser la de la CUP, que liderava Montserrat Venturós. Queda descarta l'alcaldessa i la número 2, Anna Alsina, que va dimitir a l'inici del mandat. I el número 3 és Francesc Ribera, Titot.

En l'impàs que hi hagi entre la inhabilitació i el nomenament per part de Governació, l'alcaldia estaria en mans, inicialment, d'Oriol Camps. Durant el dia d'avui s'ha de decidir com se segueix el procés per atorgar una certa normalitat administrativa a l'alcaldia de Berga.

La mateixa Venturós va anunciar la setmana passada que tot i que oficialment no podria exercir com alcaldessa, ella volia continuar sent l'alcaldessa, encara que no tingues firma a l'Ajuntament. Una alcaldessa popular, del poble, però sense càrrec oficial, perquè la inhabilitació no li permet.

Tenir la inhabilitació avui, abans del 14 d'octubre, fa que l'actual cal de llista de la CUP i alcaldessa de Berga, pugui optar a liderar un nou projecte cupaire per a la ciutat, ja que el període d'inhabilitació acabarà uns dies abans que es tanqui el període d'inscripció de les llistes per a les properes munnicipals, previstes per a finals del mes de maig. Venturós no ha aclarit si serà la candidata, però té la porta oberta.