La fibra òptica arribarà a Puigcerdà l'any 2020, segons les previsions del Govern de la Generalitat, gràcies a una inversió de 2,5 milions d'euros. Així ho va anunciar, ahir, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública. Jordi Puigneró va visitar les obres d'extensió de la xarxa de fibra òptica pública entre Berga i Cercs que estarà operativa aquest desembre. Es tracta d'un tram de 5 quilòmetres que dotarà de serveis de banda ampla, a través de cable de fibra òptica, el municipi de Cercs. En aques cas l'executiu hi fa una inversió de 219.000 euros per completar aquest tram de l'eix troncal que ressegueix la C-16.

El conseller Jordi Puigneró va destacar que la Xarxa Oberta de Catalunya de fibra òptica que impulsa la Generalitat és «un projecte de país», amb l'objectiu que «no hi hagi ciutadans ni territoris de primera o de segona, sinó que tots siguem ciutadans amb igualtat d'oportunitats en aquesta societat digital». Puigneró va explicar que amb aquesta xarxa, «el que fa el Govern, bàsicament, és construir les branques troncals» que han de connectar el país per «portar un punt d'accés en primer lloc a totes les capitals de comarca». El conseller va afirmar que «desplegar fibra òptica és un element d'equilibri territorial i una manera efectiva de fer República». El projecte Xarxa Oberta pretén fer arribar la banda ampla a tots els municipis de més de 50 habitants abans del 2023.

L'objectiu de la Generalitat és continuar estenent la xarxa al llarg de la carretera C-16, que és de la seva titularitat, fins a arribar a Puigcerdà. Un cop connectat el municipi de Cercs, mancaran 44 quilòmetres de xarxa fins a arribar a la capital de la Cerdanya l'any 2020, segons va explicar el conseller Jordi Puigneró. Aquests treballs permetran dotar de banda ampla municipis enganxats a l'eix del Llobregat com Guardiola de Berguedà o Bagà, i a la Cerdanya els municipis a tocar de la C-16 com Alp, en el camí a Puigcerdà.

Pel que fa a la comarca del Berguedà, la Generalitat disposa actualment de 32 quilòmetres de xarxa pública de fibra òptica, que presten servei a 6 operadores. Aquestes 6 empreses ofereixen fibra òptica al client final als nuclis urbans de Berga, Gironella i Puig-reig. La xarxa existent també arriba a 5 polígons industrials del Berguedà. I aquests dies els operaris estan portant la fibra òptica a Avià.

Segons va explicar el conseller Puigneró, la Generalitat treballa conjuntament amb altres administracions com les diputacions o els consells comarcals perquè «a partir de la xarxa de fibra de la Generalitat, també portem en paral-lel un punt d'accés a tots els municipis». Aquest seria el cas de l'Espunyola, Santa Maria de Merlès, i Viver i Serrateix, que l'any vinent ja disposaran d'accés a la fibra òptica, gràcies a l'acord entre la Generalitat i la Diputació de Barcelona signat el juliol passat, i que inclou 55 municipis de la demarcació, 4 dels quals són al Berguedà.

El departament de Polítiques Digitals i Administració Pública vol disposar el 2020 de punts de connexió neutres de fibra òptica, al servei de les operadores, a totes les capitals de comarca. De moment, ja hi ha 29 capitals connectades i 4 més en fase de projecte. I encara falten 9 capitals per connectar.

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, va anunciar que l'Ajuntament té sobre la taula un projecte d'una empresa per desplegar la fibra òptica als quatre nuclis del municipi. «És el que ens demana la societat avui en dia, ja no estem parlant de si les empreses o el teletreball, el dia a dia també ens demana que la fibra òptica sigui aquí», va afegir el dirigent berguedà.

Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola de Berguedà, va explicar que tenir fibra òptica «és una demanda històrica». El dirigent comarcal va explicar que el Consell del Berguedà disposa d'un avantprojecte per fer arribar la fibra òptica als 31 municipis de la comarca. Tècnics del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Generalitat han redactat un avantprojecte que s'ha enviat als consistoris. Preveu 37 accions, no només per fer les canalitzacions, sinó també el desplegament de la fibra òptica als nuclis dels municipis. Les accions que inclou aquest avantprojecte ascendeixen a 9,5 milions d'euros i caldrà cercar finançament per fer-ho efectiu, segons es va exposar als batlles berguedans en el darrer consell d'alcaldes, a Vallcebre, el mes de setembre.

El calendari previst és que els tècnics municipals dels respectius consistoris estudiïn l'avantprojecte i hi facin les seves aportacions aquesta tardor. A partir d'aquí el Consell Comarcal s'ha compromès a buscar la manera que es redacti un projecte executiu per dur a terme aquesta actuació, ja sigui buscant ajudes o bé demanant que ho faci el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies del Govern.

Encara que la Generalitat i la Diputació facilitin l'arribada de la infraestructura de fibra òptica fins als nuclis urbans, els ajuntaments han de fer-la arribar a les cases dels seus nuclis disseminats i als indrets situats fora del nucli dels municipis.