L'Ajuntament de Puig-reig actuarà d'urgència per posar fi a les fuites d'aigües residuals al riu Llobregat sense tractar provinents d'un antic col·lector rebentat en diferents punts dels habitatges de Cal Julió, al nucli urbà del municipi. L'obra té un cost de mig milió d'euros, la meitat dels quals es pagaran amb una ajuda concedida per la Diputació que el consistori ha acceptat recentment.

El maig d'enguany, la Diputació va lliurar al consistori el projecte de renovació del col·lector d'aigües residuals de Cal Julió fins a la nova estació de bombament d'aigües residuals (Ebar) Llorito- Costa de la Garbera de Puig-reig. El projecte preveu una inversió de 516.150 euros.

El nou col·lector, que dona servei als habitatges de Cal Julió, situats entre els carrers Verdaguer i Llobregat i el riu Llobregat, ha de servir per solucionar els problemes que té l'actual, que és molt vell. Fonts de la Diputació han indicat que ha d'evitar «fuites i garantir les connexions fins a l'estació de bombament que ha estat renovada recentment».

L'alcalde, Josep Maria Altarriba, ha explicat que aquesta és l'obra que s'ha d'escometre de forma més urgent de les que recull el pla director de la xarxa de clavegueram del municipi, que fa una diagnosi de les deficiències d'una xarxa que «és bastant antiga». El col·lector esmentat «està rebentat per totes bandes» i això fa que les aigües residuals vagin a parar directament al riu Llobregat. Una situació que requereix una actuació prioritària, ha exposat el batlle , per fer el preceptiu tractament d'aquests residus.

Fonts de la Diputació han explicat que els habitatges de Cal Julió «tenen les seves escomeses per a les aigües residuals a les façanes posteriors, de manera que la recollida es fa mitjançant un col·lector situat a mitja vessant del riu Llobregat, que porta aquestes aigües fins a l'estació de bombament (Ebar) i d'aquí es porten fins a l'estació depuradora».

Quan el govern de Puig-reig va rebre el projecte d'aquesta obra de mans de la Diputació va constatar que el seu cost, mig milió d'euros, «era inassumible per l'Ajuntament tot sol», ha indicat Altarriba. Per això van demanar ajuda a l'ens provincial, que els ha concedit una subvenció del fons de contingències. L'ajuda cobreix la meitat del projecte. L'altra part la posarà el consistori. «Ara s'ha de posar fil a l'agulla», ha indicat l'alcalde. El calendari previst és posar a licitació els treballs per fer possible aquesta obra i, posteriorment, adjudicar-la. Altarriba ha indicat que «es farà al més aviat possible», previsiblement a principi del 2019.

Una inversió d'1,5 milions

El pla director de la xarxa de clavegueram de Puig-reig preveu fer-hi obres de millora per valor d'1,5 milions d'euros.

La redacció d'aquest pla ha comportat l'aixecament topogràfic de «totes les tapes dels pous de registre de la xarxa de clavegueram del terme municipal i la representació gràfica en plànols amb la informació de tots el conductes que s'han pogut observar en obrir els registres», segons fonts de la Diputació. Amb les dades « s'ha modelitzat el funcionament de la xarxa en temps sec i en temps de pluja i s'han detectat els punt que poden presentar alguna problemàtica, ja sigui per haver arribat a la fi de la seva vida útil o per alguna mancança en el disseny de la infraestructura».

Les obres de millora consisteixen majoritàriament en la substitució o nova construcció de conductes i pous de registre.