Qui vulgui ballar el ballet de Déu per la Festa dels Elois, enguany, no té excusa, i encara té temps avui, dissabte, per inscriure's al sorteig que organitza l'Agrupació Teatral La Farsa. L'entitat berguedana que està al darrere dels preparatius de la boda típica de l'alt Berguedà que acompanya la celebració dels Elois de Berga ha obert per primera vegada al públic la possibilitat de protagonitzar aquest ball. A mitjan aquesta setmana s'havien inscrit una desena de parelles i el termini encara està obert fins a aquesta mitjanit per al sorteig que es farà demà, diumenge.

Fins ara, la parella que dansava a la plaça de Sant Joan l'escollia directament l'entitat, i per tradició, feia molts anys que els balladors eren els mateixos. Per als que tinguin memòria i assistissin a la dar-rera edició de la celebració, l'any passat ja van ballar dues parelles -amb alguna cara nova- i es van anunciar canvis per a l'edició d'aquest 2019. I així ha estat. La Farsa ha volgut innovar i obrir a tothom qui en tingui ganes a inscriure's i a provar sort al sorteig per poder fer la dansa.

El ball forma part de la tradicional Festa dels Elois, concretament, té lloc després de la boda típica que se celebra el diumenge a la plaça de Sant Joan simulant el ball del casament que representen els membres de l'Agrupació Teatral La Farsa i com a clausura dels actes després de la remullada de primera hora del matí. Aquest any, com ja va passar el passat, tornaran a ballar dues parelles, la veterana, que va estrenar-se el 2018, i la nova, sorgida del sorteig, tal com ha explicat el president de La Farsa, Josep Maria Salat. La intenció és que aquest sistema ja quedi implementat a partir d'enguany i que en cada edició ballin dues parelles, sempre incorporant-ne una de nova, que sortirà d'un sorteig si la valoració que es fa d'aquesta primera edició és positiva.

Segons les bases, els aspirants s'han d'inscriure en parella, formada per un noi i una noia, i tots dos han d'haver complert 18 anys el dissabte 27 de juliol, que és quan se celebren els Elois. Cada ballador només pot inscriure's una sola vegada amb una sola parella. Les parelles inscrites manifesten tenir unes nocions mínimes artístiques per fer la dansa i es comprometen a esdevenir els balladors del ballet de Déu durant dos anys seguits així com a assistir als assajos que organitzarà La Farsa durant el juny i juliol i on la parella veterana assajarà amb la parella novella. Entre els inscrits, es triarà una parella titular i una segona que serà la suplent. Les inscripcions es poden fer al web www.lafarsa.cat.