La Plataforma Anti Incineradora de Cercs ha comunicat aquest dilluns l'inici d'accions legals «per tal d'aturar el projecte». Segons explica l'organització, el seu objectiu principal és la «retirada» del projecte d'Incineradora a l'antiga central tèrmica de Cercs, però també aconseguir que «cap projecte similar» es torni a instal·lar en aquest espai.

Així, la plataforma berguedana ha anunciat aquest dilluns que ha presentat una denúncia a la Fiscalia Provincial de Barcelona, a la secció de Delictes contra el Medi Ambient i Urbanisme, per les «irregularitats en la llicència de desmantellament de l'antica central tèrmica, així com en la parcel·lació dels terrenys i els usos pels quals estan destinats». La demanda inclou l'alcalde, el secretari municipal, l'arquitecte i les dues empreses involucrades en el projecte.

En referència a la qüestió del desmantellament, la plataforma exposa que «malgrat que l'alcalde va ser informat al mes de setembre que les obres que s'estaven realitzant no s'ajustaven a la llicència sol·licitada, no es va adoptar la mesura immediata i preceptiva de protecció de la legalitat urbanística, procedint a la suspensió immediata de les obres». A més, afirmen haver detectat «diversos errors i incoherències» en les parcel·lacions de finques de la zona on s'ubica la central, així com en «els usos que s'hi poden dur a terme», que creuen que «poden ser irregulars».

La demanda a la fiscalia se centra en tres elements:

  • Un possible delicte contra el medi ambient i la salut de les persones, pel fet que en el desmantellament «s'estan manipulant grans quantitats de fibrociment, que no estan sent degudament controlades i que vulneren les normatives respecte aquest tipus d'actuacions».
  • Un possible delicte de prevaricació urbanística i ambiental «per haver-se atorgat llicències d'obres i de parcel·lació» a l'empresa que vol instal·lar la incineradora que «són contràries a dret i no s'han fet de conformitat amb la normativa aplicable». Al mateix temps, denuncien una possible «manca d'actuació administrativa per paralitzar aquestes obres irregulars».
  • Finalment, l'emissió del certificat de comptabilitat urbanística a favor de l'empresa «sembla que podria estar en contra de l'ordenament jurídic».

En el comunicat emès per la plataforma, també s'ha posat una data per a la seva «primera gran mobilització». Serà el diumenge 1 de març, quan s'organitzarà una acció que necessita «molta gent».