Des d'avui fins al dia 22, l'Ametlla de Merola celebra una festa major especial. Serà la primera d'ençà que la celebració s'ha inscrit al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com a festa, aquest juny. Fonts de la comissió organitzadora han destacat aquest fet i han afegit que es tracta d'un pas per tal que en el futur la celebració o algun del seus elements puguin ser declarats d'interès nacional.

La festa major arriba marcada per la covid-19, que obliga a aplicar les mesures per evitar-ne la propagació. Tots els actes se celebraran a la plaça de l'Església amb el públic assegut, capacitat limitada i amb prèvia compra de les entrades. A l'entrada de la plaça hi haurà un control de la temperatura, un registre d'assistència i un dispensador de gel desinfectant. Hi haurà actes que es retransmetran en directe per Instagram.

També, la festa de l'Ametlla d'aquest any serà especial per la celebració dels 30 anys dels gegants. La geganta estrenarà un vestit. Avui, a partir de les 9 del vespre, Lluís Puig, exconseller de Cultura a l'exili, farà el pregó. La celebració inclou un concert de les Balkan Paradise Orchestra dissabte a les 11 de la nit, balls tradicionals diumenge al migdia i un concert de cobla amb la cobla Berga Jove dilluns a la tarda, entre altres actes.