Des de fa poc més d'una setmana, la paret d'unes cases adossades crida l'atenció enmig de l'uniformitat arquitectònica de l'antiga colònia tèxtil de l'Ametlla de Merola. Les tonalitats taronges del mural suposen un contrast evident amb el blanc desgastat dels habitatges. Tot i els aires innovadors que pot despendre la pintura, el que representa és precisament el contrari: quatre dones treballant en una màquina de filar de la la mateixa colònia durant el segle XIX.

El mural ha estat dissenyat per l'artista barceloní Roc Blackblock, autor d'altres obres semblants a Berga, Navàs i Balsareny. La iniciativa, però, va ser de l'Associació Cultural Espai, entitat del mateix nucli de població. Un dels seus membres, Moisès Boixadera, ha destacat a Regió7 que «l'estil peculiar» de l'artista encaixava molt bé amb el «caràcter tèxtil» de l'Ametlla de Merola.

Sobre la temàtica de l'obra, el músic berguedà ha assenyalat que es van decantar per la memòria històrica i perquè fos un homenatge a les dones treballadores del sector tèxtil. Pel que fa al procés d'elaboració de la idea, Boixadera assegura que Roc Blackblock va visitar un dia la colònia en el qual se li va explicar la seva història, i parel·lelament, el veïnat va recopilar fotografies de l'època que poguessin ser d'inspiració per a l'artista.

De totes les que es van trobar, en va sorgir la idea que avui està pintada a la Plaça del Mercat. Abans, però, es va fer una votació popular amb les altres dues propostes que van generar més entusiasme i consens entre els veïns, que també estaven relacionades amb el mateix període.

Un cop escollida la proposta, Roc Blackblock va plasmar-la en la paret en tan sols tres dies. «Em va impressionar la metodologia», reconeix el mateix Boixaderas.

El membre de l'Associació Cultural Esplai també ha assegurat que la iniciativa va ser rebuda amb bons ulls pels propietaris del bloc d'edificis on hi ha dibuixat el mural, més enllà d'algunes inquietuds i dubtes inicials.

Un altre aspecte rellevant és que s'habilitarà un codi QR al voltant del mural, de manera que tots els visitants que s'hi acostin podran dirigir-se a un lloc web amb informació sobre el contingut del mural i de la colònia durant l'etapa del tèxtil.

Més enllà del seu rerefons social i històric, Moisès Boixadera ha recalcat que l'objectiu d'aquest mural també és donar a conèixer la colònia i que «la gent la conegui i vingui a visitar-la». De fet, cal destacar que l'Ametlla de Merola encara conserva avui prop de 200 habitants, i és la colònia amb més població de Puig-reig.