Segueix-nos a les xarxes socials:

La mina de petroli de Guardiola podria reobrir al públic a finals d'aquest any

La instal·lació va haver de tancar l'agost del 2017 per despreniments de pedres del sostre d'una de les galeries així com de parets

La mina de petroli de Guardiola podria reobrir al públic a finals d'aquest anyccberguedà

La mina de petroli de Riutort, l'única visitable de tot el territori català, podria torna a obrir les portes els últims mesos d'aquest 2021, un cop finalitzin els treballs d'estabilització i sosteniment de diferents sectors de la mina. L'indret roman tancat al públic des del 2017, quan es van detectar petits despreniments de pedres del sostre d'una de les galeries i també de parets.

El Consell Comarcal del Berguedà ha adjudicat a l'empresa Infraestructures de Muntanya SL les actuacions, que tenen un cost de 54.836,87 euros i ja s'estan portant a terme.Les obres es financen amb fons europeus Feder i també del Pla de Foment del Turisme.

Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola de Berguedà, ha recordat que en el seu dia el consistori va encarregar un estudi a l'Institut i Geogràfic de Catalunya per determinar la patologia dels despreniments de la mina.

Aquest treball va concloure que calia estabilitzar el sostre i les parets. El dirigent berguedà ha expressat la seva satisfacció per poder dur a terme uns treballs que «ens permetran tornar a obrir a les visites un lloc tant singular com aquest».

Des de la seva obertura, el 2004, i fins el darrer dia que va estar oberta al públic, el 31 d'agost del 2017, l'havien visitat 40.301 persones. A l'interior d'aquesta mina, amb 380 metres de galeries excavades directament a la roca, s'hi ha portat a terme un ventall d'activitats ben diverses: des de visites guiades i estudis universitaris sobre els bacteris que s'alimenten del petroli fins a tastos de vins.

La mina de petroli de Riutort es va començar a explotar el 1905. Es calcula que se'n van extreure unes 3.500 tones de margues bituminoses. Després de sotmetre les roques a un procés de destil·lació del petroli, el rendiment era de 70 litres per tona. La mina va estar en funcionament entre 1905 i 1913, i del 1936 al 1938. L'Ajuntament de Guardiola la va condicionar i obrir al públic el 2004, i el 2008 es va estrenar un petit espai d'acollida pels visitants.

Prem per veure més contingut per a tu