Urbanísitcament, el Parc Central de la Rasa dels Molins de Berga és una plaça en zona verda i els veïns que hi viuen consideren que aquest espai no es pot modificar per encabir-hi altres usos. L’actual equip de govern berguedà té la intenció de proposar a la direcció general de Transports i Mobilitat que la futura estació d’autobusos de la ciutat es construeixi parcialment en aquest indret. Els veïns han presentat un escrit a l’Ajuntament amb la defensa de la integritat de l’espai com a zona verda i també l’han traslladat a la mateixa directora general de Transports i Mobilitat, Mercè Rius Serra.

Els veïns comparteixen una part del problema amb l’Ajuntament, la necessitat de treure la parada del Passeig de la Pau i de construir una zona per a l’operativa dels autobusos, però no estan d’acord amb la proposta d’ubicació. L’equip de govern es decantaria per la Rasa dels Molins i els veïns consideren que seria millor fer-la en una zona, per exemple, on ara hi ha un aparcament a la zona de la Font del Ros.

El perquè l’Ajuntament defensa l’espai de la Rasa dels Molins té molt a veure amb el fet que aquí disposa d’uns terrenys de titular públics, que no serien exactament els que s’utilitzarien com a Estació, però sí que serien una peça determinant per alterar l’urbanisme de la zona i encabir-hi l’estació.

L’Ajuntament està estudiant una proposta que desplaçaria el carrer Pere III per tal de crear un espai suficient per fer una estació amb 7 o 8 aparcaments per a autocars. Aquests canvis, segons els veïns, suposaria perdre «un 40% de la zona construïda actualment com a part infantil», assegura Jordi Puntas, un dels veïns que impulsa la protesta.

La Generalitat està disposada a assumir la construcció de l’estació sempre que se li lliuri un terreny on poder-la fer que sigui de titularitat municipal. L’indret de l’aparcament a la zona de la Font de Ros, parcialment és privat.

Els veïns de la Rasa dels Molins ja van iniciar i guanyar una primera batalla per salvar el seu parc l’any 2005.

Un increment previst de trànsit i les 120 maniobres de l’autobús

Perdre part de la zona verda del Parc Central de la Rasa dels Molins és un dels maldecaps dels veïns que viuen a la zona, però hi veuen un segon handicap: els canvis en la circulació que ocasionarien la presència dels autobusos i dels 120 moviments d’entrada i de sortida que ja es fan actualment. Els veïns, que s’han interessat amb les empreses que hi treballen per veure si la previsió dels propers anys és que el trànsit actual es mantingui o augmenti, afirmen que les companyies treballen sobre la hipòtesis d’un increment de freqüències, els que podria suposar passar dels 120 moviment actuals a 150.

Serien entre 120 i 150 autocars que haurien de passar pel carrer Pere III, de doble sentit, i que haurien d’operar (entrades i sortides de l’estació), a la zona del parc Central. Els veïns de la Rasa dels Molins consideren que hi haurà problemes de soroll i de contaminació no només a la plaça, sinó a tot el carrer Pere III.

Administrativament, tampoc no és un procés fàcil, perquè cal modificar el Pla d’Ordenació Urbana de Berga, també per canvi d’ús de la part de la plaça que es retallaria com per la variació del carrer. Els veïns consideren que des del punt de vista de l’interès públic i general la proposta no està «raonada ni justificada». El projecte de l’estació, inicialment, s’havia previst semisoterrat. Recuperar aquest projecte també es podria veure bé des del veïnat.