L’Ajuntament de Bagà porta al ple d’aquest dilluns l’aprovació inicial del projecte de restauració de la plaça Galceran de Pinós, redactat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona i que es va presentar en públic aquest juliol.

Després de les diverses crítiques sorgides en els darrers dies sobre el projecte, l’alcalde de Bagà Joan Oña, ha volgut deixar clar que ara únicament s’ha portat al plenari l’aprovació inicial de la proposta i a partir d’aquí, s’inicia un procés en el qual els veïns i veïnes podran fer les propostes que considerin oportunes, així com presentar al·legacions. “Volem que el projecte final sigui de consens amb la majoria dels baganesos i baganeses”, ha assegurat Oña.

El batlle ha destacat que aquest projecte, iniciat el 2018 i redactat per la Diputació de Barcelona té com a objectiu solucionar les mancances que presenta la plaça en l’actualitat en relació amb l’estat de conservació, a la recollida i evacuació de les aigües pluvials i a les circulacions i connectivitat amb els espais coberts dels porxos, tot mantenint el caràcter actual de l’espai.

El projecte preveu inversions pel valor d’uns 500.000 euros i contempla diverses actuacions com igualar el nivell de la plaça amb el del porxo inferior o incorporar la porxada superior a l’espai central de la plaça mitjançant la creació d’una bancada per afavorir les circulacions transversals i alhora ser un espai d’estança.

En aquest sentit, cal recordar que la plaça, que no va ser pavimentada fins als anys 60 del segle XX, té dos porxos que es troben en cotes diferents: els porxos de la banda nord estan elevats quasi un metre respecte del nivell de la plaça, mentre que els de la banda sud es troben un o dos graons per sota.

La plaça Galceran de Pinós està documentada el 1290 i constitueix l’espai central del nucli i és el punt neuràlgic que aplega mercats, fires i manifestacions festives. És per això que l’alcalde, Joan Oña, ha reiterat la importància del projecte per l’equip de govern i la necessitat que sigui una obra “de màxim consens”.