Els periodistes Jordi Margarit i Saül Gordillo van ser els protagonistes de la darrera sessió del 31è Fòrum10 de Comunicació de Puig-reig. I van parlar sobre què entenem per comunicació avui.

Sobre la comunicació, Gordillo va admetre que a la societat actual hi ha un excés de comunicació. Destacava que les xarxes socials aconsegueixen una cosa perversa, que és que hi hagi més missatges, vídeos, fotografies, memes, però cada vegada menys informació creïble, rigorosa, fiable, útil i democràtica. I reblava el clau dient que una de les amenaces de la democràcia és degradar la informació, no garantir recursos, desprestigiar els que fan informació i omplir les xarxes socials de propaganda, trolls, bots o activistes, que fomenten l’odi i els rumors i atien els sentiments irracionals contra les minories. Va sentenciar que hi ha empreses, lobbys o partits que tenen la capacitat de fer aquestes accions, que són una amenaça important per a la democràcia.

Margarit i Gordillo van parlar també sobre el seu pas pel món de la comunicació. Van demostrar la seva experiència dilatada en el món radiofònic, que és on tots dos van començar la seva carrera comunicativa, tot explicant circumstàncies i anècdotes que s’han anat trobant a la vida.

Jordi Margarit és president del consell rector de Ràdio Associació de Catalunya i director adjunt de RAC1,  i és recordat per programes com ara programes ‘La primera pedra’, que va estar en antena a RAC1 des del 2000 fins al 2016. Margarit  va explicar com va ser el naixement de les ràdios municipals a Catalunya, amb un part quasi simultani de Ràdio Rubí (que Margarit va promoure en la seva etapa de regidor de l’Ajuntament) i Ràdio Arenys.

Saül Gordillo, de la seva banda, va explicar com va ser la seva trajectòria professional fins arribar a ser director, des de fa dos mesos, del diari digital Principal. Entre d'Altres, però, ha dirigit Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies. I va treballar amb el president Carles Puigdemont, que també és periodista, en la seva etapa a la delegació del diari El Punt a Blanes, o haver col·laborat a la televisió local de Pineda de Mar, des d’uns estudis ubicats en un pis de la fàbrica que havia estat propietat de l’avi de Pere Aragonès.

El director general de Mitjans de Comunicació, Jordi del Río, també periodista, va cloure l’acte, celebrat el 25 de novembre, desitjant que no hi hagi més agressions, ni físiques ni verbals, a dones periodistes i encoratjant a que el Fòrum10 Comunicació continuï per molts anys més.