Descripció de l'Apagallums

· Barret cobert d’escames, que pot assolir fins a 40 cm de diàmetre, primer de forma ovoide, amb el temps convex, per acabar aplanat, de color bru, clar o gris.

· Peu fibrós, recte i llarg fins a 40 cm, a la part alta té un doble anell que es pot fer moure al llarg de la cama.

· Carn tova i blanca, immutable al tall, amb gust d’avellanes. · Làmines denses i blanques, amb el temps s’enfosqueixen.

Dades d'interès sobre aquest bolet

Altres noms: cogomella, cogoma, paraigua, paloma.

Família: agaricàcies.

Coneixement: bolet força apreciat al nord-oest de la Península Ibèrica. A les nostres comarques és relativament poc conegut, tot i que cada any hi ha més afició a collir-lo.

Hàbitat: creix a les brolles, boscos aclarits, en llocs oberts al costat de camins i prats, té preferència pels sòls àcids.

Època de l’any: de l’estiu fins als primers freds de l'hivern.

Valor culinari: si se n'elimina el tronc, massa dur i fibrós, és un bon comestible. Amb poca tradició a les cuines catalanes.

Comercialització: en mercats i comerços especialitzats, de manera testimonial.

Altres espècies: hi ha altres espècies de lepiotes que cal rebutjar. Es diferencien clarament perquè són molt més menudes, tant de talla com de diàmetre, la majoria de les quals són metzinoses.