La tardor que està a punt d'acabar ha estat una de les deu més càlides dels últims 80 anys a Catalunya, amb una temperatura mitjana de 14,4 graus, similar a la registrada des de principi del segle XXI.

De fet, segons dades de l'Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET), la major part de les temperatures màximes comptabilitzades des que es tenen registres corresponen als últims 19 anys, i la tardor del 2019 ocupa el novè lloc quant a temperatures altes a la tardor des del 1940.

El cap del grup de Predicció i Vigilància de l'Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) a Catalunya, Ramon Pascual, ha explicat en roda de premsa que "la temperatura d'aquest 2019 ha estat un grau superior al període de referència, que va des del 1981 al 2010, i aquestes anomalies han estat causades pel canvi climàtic".

A aquest canvi climàtic es deu també l'augment de les "nits tropicals" en els mesos d'estiu, amb temperatures superiors als 20 graus, i de les "nits tòrrides", amb temperatures superiors als 25 graus, amb màximes a Barcelona de 28 i 29 graus al juny.

"Els estius seran cada vegada més calorosos, tant durant el dia com a la nit, és una tendència que anirà en augment en els propers anys", ha augurat Pascual.

Pel que fa a les precipitacions, 2019 ha estat un any molt sec, amb 481 mil·lilitres cúbics distribuïts de forma irregular al llarg de l'any, amb tan sols un 83% de les precipitacions habituals cada any.

Les temperatures durant els mesos de tardor han estat més altes del que és habitual al setembre i octubre, amb una mitjana de 19,5 graus i de 15,5 graus respectivament, i molt fredes al novembre, amb 8,4 graus de mitjana.

El règim pluviomètric ha tingut quotes baixes al novembre i setembre, mentre que l'octubre es situa com el mes més plujós de tot l'any, amb una mitjana de 100 mil·lilitres cúbics enfront dels 10 mil·lilitres cúbics de la resta de mesos de l'any.

Les previsions indiquen que entre gener i març de 2020 les temperatures seran més càlides del que és habitual a Catalunya i que les precipitacions es mantindran a la normalitat.