Un total de 17 persones aturades de la comarca de l'Alt Urgell han estat contractades pel Consell Comarcal en el marc del programa Treball i formació que promou el Servei d'Ocupació de Catalunya i que conta amb el suport de diferents ajuntaments de la comarca. Es tracta de 16 persones més un coordinador que realitzen tasques lligades al territori com el manteniment de l'entorn forestal, la reparació de la xarxa de camins i la via pública o la poda d'arbres a 14 municipis de l'Alt Urgell. Aquesta iniciativa se suma a altres com ara Joves per l'ocupació; Fórmula Jove; l'Àngel Inversor o el SOM Pirineu.

Donar feina a persones sense cap mena de prestació, formar aquestes persones i altra gent per a un nou mercat de treball més lligat al territori, són els objectius que hi ha darrera el programa d'ocupació. A més des del consell s'afirma que "es vol fer de la comarca un veritable gestor mediambiental en matèria de biomassa, gestió de la massa forestal i en la neteja de camins i de tot l'entorn natural".

El president del consell comarcal, Jesús Fierro, ha explicat que el programa compta amb una subvenció de 146.000 euros tot i que el cost final és de 155.000 euros. "el diferencial el paguen els ajuntaments de la comarca que es beneficien del programa".

L'alcaldessa de les Valls d'Aguilar, Rosa Fàbrega, un els municipis que s'ha acollit al programa ha afirmat que "per un municipi amb gran extensió, poca població i pocs recursos és de molta ajuda una persona que treballa amb nosaltres i ho valorem molt positivament, hi ha molta feina a fer". Fàbrega ha afegit, en relació a la neteja de senders que fan al seu municipi, que "hi ha molts corriols que s'utilitzaven abans i que ara han quedat amb desús i ens hem d'afanyar per poder recuperar-los ja que la gent que els coneix ja és gran".

El coordinador del programa, Ivan Coll, ha explicat que "les tasques es divideixen en tres grups: treballs forestals, manteniment de senders i obra pública". En aquest sentit, Coll ha dit que "depèn del municipi i les prioritats de cada ajuntament en el que estan que es realitzin unes tasques o altres". Coll ha explicat que en uns municipis estan netejant senders, en altres es fa manteniment de carrers i en altres poda d'arbres. A més ha manifestat Coll, "hi ha planificat fer feines de prevenció d'incendis, obertura de franges al voltants d'alguns nuclis i també marcar senders".

Una de les persones aturades contractades en el programa, Xavier Massallé, està a Coll de Nargó ajudant a l'agutzil en les diferents tasques que desenvolupa com la poda d'arbres o la neteja de carrers. Massallé manifesta que "és important fer feines forestals en un entorn com el que estem, ens em de formar i reinventar si volem continuar treballant i més en el territori".

El programa inclou també una formació, després del sis mesos, explica Coll es farà prospecció a les empreses de la comarca a veure si hi hagués possibilitat d'incorporar a algú del programa en alguna empresa.