Segueix-nos a les xarxes socials:

La Cerdanya lluita contra el julivert gegant, una planta tòxica

Consell i Diputació formen la població per identificar aquesta espècie invasora

La Cerdanya lluita contra el julivert gegant, una planta tòxicadiputació de girona

El Consell Comarcal de la Cerdanya, de la ma de la Diputació de Girona, ha reprès i intensificat la lluita contra l'anomenat julivert gegant o pampa del Caucas ( Heracleum mantegazzianum), una planta invasora que de mica en mica va colonitzant zones de la vall i que si es toca pot provocar irritacions a la pell.

Amb l'objectiu de conscienciar la població, el Consell i la Diputació han format veïns i professionals que hi puguin tenir contacte pels perills que pot suposar tocar la planta. Així, les autoritats sanitàries i mediambientals dels dos organismes han remarcat que la planta conté una substància tòxica, la fotocumarina, que pot ocasionar lesions greus a la pell, les quals poden perdurar setmanes i mesos i s'ha emès un full informatiu amb imatges de grans infeccions en braços i cames.

La formació s'ha dirigit a treballadors municipals com ara policies, tècnics o brigades de jardineria, així com a agents rurals i usuaris del riu Segre com pescadors i agricultors. El Consell també ha fet una crida a tots aquests agents a col·laborar en l'erradicació de la planta.

La Diputació ja va engegar l'any passat el projecte «Millora de les riberes del riu Segre: actuacions relacionades amb la flora a la plana de la Cerdanya gironina», l'objectiu del qual va ser el control i eliminació del julivert gegant. Les actuacions es van fer a les riberes de Puigcerdà, Fontanals, Bolvir, Ger, Das i Isòvol. Segons els tècnics de la Diputació, el julivert gegant és una espècie originària de la serralada del Caucas considerada una de les plantes invasores més problemàtiques a l'Europa central i septentrional.

Es tracta d'una planta gran que tendeix a crear zones de creixement dens. Si creix en camps de conreu els pot inutilitzar perquè els animals no se la mengen i en fa fora els cultius autòctons. En contacte amb la pell, les fulles i tiges poden provocar reaccions fototòxiques amb lesions dèrmiques que semblen cremades, segons han remarcat des de l'àrea de Salut de la Diputació.

Prem per veure més contingut per a tu