La ciutat de Manresa va renovar ahir l'homenatge que ara fa 100 anys va fer al popular poeta i dramaturg català i va recuperar la placa que recorda l'efemèride al carrer de Guimerà. En el primer homenatge, el del 1909, ja es va instal·lar una placa al començament del carrer, que trenta anys més tard, amb l'entrada de les tropes franquistes va ser arrencada, tal com va passar amb tants altres elements que recordaven la cultura i els símbols catalans. Ahir, setanta anys després d'aquesta retirada, en un acte solemne es va descobrir una nova placa que torna a recordar el tribut que el 20 de juny del 1909 la ciutat va retre a Guimerà.

El record a l'escriptor, però, va començar una hora abans al teatre Conservatori, on es va recordar una part de la vida i obra de Guimerà. Va ser justament en aquest mateix teatre on en l'homenatge del 1909 es va posar en escena una de les obres més famoses de l'autor: Mar i Cel, de la qual ahir es va fer una lectura dramatitzada d'un fragment, que va anar a càrrec de membres d'Els Carlins.

També com a record de l'homenatge d'ara fa un segle, l'Orfeó Manresà va cantar el seu propi himne i la Sardana de les Monges, dues composicions amb lletra d'Àngel Guimerà. Des de l'escenari del Conservatori, la comissària de l'exposició Centenari de l'homenatge a Àngel Guimerà, Neus Oliveras, va recordar la figura i l'obra de Guimerà i també va donar les claus per entendre diversos punts de la seva obra. De la seva banda, el professor, escriptor i activista cultural Lluís Calderer recordava les dues ocasions en què Guimerà va ser físicament a Manresa. La primera va ser amb motiu de la redacció i presentació de les Bases de Manresa l'any 1892. La segona ja va ser el 1909, quan la ciutat va homenatjar-lo i a més a més va inaugurar el carrer que encara avui porta el seu nom. L'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, que també va intervenir en l'acte, va recordar la figura de Guimerà com un dels "grans escriptors catalans" perquè encara avui la seva obra "conserva la seva essència". També va recordar el seu compromís amb el país i va situar Guimerà com "un referent del catalanisme".

Va ser llavors quan els assistents a l'homenatge es van desplaçar fins al principi del carrer de Guimerà i es va fer el descobriment de la placa situada a l'antic edifici de la Caixa de Pensions. Just després i al mateix carrer de Guimerà, l'Esbart Manresà que enguany celebra el seu primer segle de vida va fer el Ball de Cintes i el Ballet de Muntanya, que són els mateixos que es van ballar l'any 1909 en l'homenatge al poeta i dramaturg.

Un record de l'homenatge que Manresa va fer a Guimerà ara fa un segle.L'Esbart Manresà va fer els mateixos balls que en l'homenatge a Guimerà del 1909.Membres d'Els Carlins van fer una lectura dramatitzada.La placa que recorda l'homenatge va ser descoberta ahir al migdia