El Gremi d'Editors de Catalunya ha premiat aquest dimecres el suplement setmanal 'Cultura', del diari 'Avui', per la seva tasca informativa en premsa escrita. Així mateix, en ràdio i televisió, el reconeixement se l'ha endut la secció 'Clàssics de la literatura', conduïda per Laura Borràs i Sílvia Soler, a 'Els matins' de TV3. Per la defensa de la propietat intel·lectual, el Gremi d'Editors ha premiat Pilar Rahola, per les seves intervencions als mitjans audiovisuals i en premsa escrita, mentre que el Premi Atlàntida Especial a la Labor Cultura, ha anat a parar a la Federació d'Editors Europeus. El Gremi ha decidit fer una homenatge a Josep Guardiola, per la seva contribució a fomentar la lectura.

Els llibres 'són un bé que cal protegir' i que 'robar' el seu contingut per penjar-lo a Internet 'hauria de ser considerat un delicte'. Així ho creu Antoni Comas, president del Gremi d'Editors de Catalunya, i això és el que ha defensat en la celebració de la 25a nit de l'Edició, la festa anual dels professionals del sector del llibre. Per Comas, el 2010 és un any marcat per la crisi i a banda, considera que cal fer una defensa de la propietat intel·lectual, situant la pirateria com una 'amenaça, no tan sols a Catalunya, sinó arreu del món'. El president del Gremi considera que és una amenaça 'a vida o mort' i que cal actuar abans no desaparegui el sector.

La 25a Nit de l'Edició és una festa en què el Gremi aprofita per lliurar els Premis Atlàntida, uns guardons que reconeixen la tasca informativa dels mitjans de comunicació i la labor cultura, d'algunes personalitats i entitats, principalment, que s'han preocupat per difondre el dret a la propietat intel·lectual, com és el cas de Pilar Rahola i la Federació d'Editors Europeus.

Pilar Rahola, premi a la millor tasca en defensa de la propietat intel·lectual

La faceta d'articulista i comentarista de Pilar Rahola li ha valgut el premi a la millor tasca en defensa de la propietat intel·lectual, principalment, el els seus escrits publicats en premsa. Per Rahola, que defensa l'autoria dels continguts culturals a la xarxa, internet 'és una jungla il·legal' i no pot ser, ha afegit, 'que les lleis no esdevinguin importants al món virtual'. Per això, ha dit que està preocupada per 'la manca de respecte' de les noves generacions al creador i propietari intel·lectual de continguts. Rahola ha expressat la il·lusió de rebre el premi perquè és un reconeixement 'al camí, que portes, i no t'equivoques' si llegeixes.

La Federació d'Editors Europeus, premi a la labor cultural

Arné Bach, representant de la Federació d'Editors Europeus ha recollit el premi a la labor cultural, un guardó atorgat per la tasca de representació i defensa dels interessos del sector editorial europeu davant les institucions de la Unió Europea. Per Bach, un dels problemes més importants és la propietat intel·lectual, el 'copyright', que s'ha convertit en un dels pilars del negoci del gremi. Per això ha defensat que s'ha de mantenir, i ha explicat que des de la Federació es defensa aquest dret i el de l'IVA per poder preservar el món del llibre. Segons Bach, si el 'copyright' cau, és 'el final de tot, dels llibres i del món de la cultura'.

'Cultura' de l''Avui', premi a la millor tasca informativa en premsa

Els premis Atlàntida, han reconegut enguany com a millor tasca informativa en premsa escrita al suplement 'Cultura' del diari 'Avui'. David Castillo ha recollit el premi, un guardó que ja ha rebut en dues ocasions més, i que per tant, per això, ha dit, li fa 'especial il·lusió. Ha declarat que 'el llibre és feble, i les amenaces continuades' però que malgrat tot des del sector s'han aconseguit 'mantenir alguns clàssics vius' i que això és l'important, perquè 'la nostra literatura és minoritària però és el més important que té la nació'. Castillo, que dirigeix des de fa un any el suplement, ha explicat que la nova etapa que ha encetat l''Avui' l'il·lusiona, perquè té al seu voltant un equip jove i preparat.

Sílvia Soler i Laurà Borràs, premi a la millor tasca informativa en televisió

Les conductores de la secció 'Clàssics de literatura' del programa 'Els matins' de TV3 s'han endut el premi a la millor tasca informativa en televisió. S'ha reconegut així, un espai que ha intentat divulgar al gran públic, llibres claus en la hsitòria de la literatura. Per Sílvia Soler, que ha dit que no s'esperava el premi, aquesta oportunitat al programa 'ha estat una experiència fantàstica', peruqè li ha permès 'revisitar' llibres llegits de jove. Laura Borràs, professora de literatura, ha reconegut que ha estat 'tot un repte' deixar les aules per convertir-se en professora del gran públic i que ho ha intentat fer amb 'passió i sinceritat. Per això, ha afegit, ha estat 'un plaer' rebre aquest premi.

Josep Guardiola, Premi Atlàntida Especial

Tot i que no ha pogut assistir a l'acte per problemes d'agenda, l'entrenador del FC Barcelona ha rebut el Premi Atlàntida Especial, per celebrar la 25a edició de l'esdeveniment, i per homenatjar una figura que ha ajudat a fomentar l'hàbit de la lectora. Per Antoni Comas, Guardiola es mereixia el premi perquè reconeix que 'moltes de les coses que llegeix, les transmet al vestidor per utilitzar-les en les seves estratègies. Per això, Comas pensa que 'el seu lideratge no és fruit de la casualitat' sinó de 'ser un home instruït.

Més reconeixements

La 25a nit de l'Edició també ha premiat Anna Almirall, de l'empresa Gràfiques Alzamora, amb el Premi Ferran Lara, i s'ha reconegut a les empreses del sector que han celebrat els 50 anys, aquest 210 com són Parramon Ediciones i Ediciones Polígrafa. De la mateixa manera, s'ha reconegut les empreses que han complert 25 anys, com són Edicions La Campana, Columna Edicions, Editorial Edika Med i Thema Equipo Editorial. La festa ha reunit en un hotel de Barcelona, centenars de persones del món de la cultura.