Segueix-nos a les xarxes socials:

Entrevista

Jordi Savall: "Quan faig un concert és quan sóc més feliç"

El músic igualadí ja estat distingit amb el prestigiós Léonie Sonnning Music Prize, considerat el 'Nobel' de la música

"Quan faig un concert és quan sóc més feliç". Així ho ha dit Jordi Savall durant una entrevista a l'Antena Local Informatiu, produït per l'ACN. "Catalunya té potencial com qualsevol altre país i cultura, simplement hem de lluitar per les coses que creiem i per defensar el món que hem viscut", ha dit el músic igualadí que aquesta nit es convertirà en el primer català a rebre el 'Premi Nobel' de la música. Savall ha assegurat que dedicarà el guardó a la seva esposa, Montserrat Figueras, traspassada el novembre: "Ho compartíem tot i realment és molt especial tenir una compenetració tan profunda amb una persona", ha conclòs.

Per a Jordi Savall, ser el primer català en rebre el Léonie Sonnning Music Prize 2012 significa poder "mostrar que tots podem arribar a fer coses a la vida, és igual de la cultura que siguem". "Catalunya té un potencial com qualsevol altre país i cultura, simplement hem de lluitar per les coses que creiem i per defensar el món que hem viscut perquè també té dret a ser reconegut com a tal", ha explicat.

"Una de les riqueses de la humanitat és la seva diversitat i en un món cada vegada més global és important que lluitem per defensar les coses que ens defineixen i ens permeten ser el que som", ha dit en declaracions a l'Antena Local Informatiu, produït per l'ACN.

Savall ha assegurat estar "molt emocionat i impressionat" de rebre aquest premi que han rebut personalitats tan rellevants en el món de la música com Igor Stravinksy, Leonard Bernstein i Benjamin Britten.

"Tinc la impressió que estic molt lluny d'aquests genis. Considero aquest premi un reconeixement a tot el que he fet amb la Montserrat al llarg d'aquests 50 anys i és això el que explicaré aquest vespre, quan la Montserrat hauria d'haver estat amb mi", ha dit el músic, que dedicarà el guardó a la seva esposa, Montserrat Figueras, traspassada el novembre passat.

"La Montserrat em va ajudar fins al punt que si vaig aconseguir una viola de gamba quan la buscava va ser gràcies a ella", ha explicat el música. Era l'època en què una jove Montserrat Figueras cantava a l'Ars Musicae i quan el director del grup va anunciar que buscava un solista ella va dir que en coneixia un "que tocava molt bé Bach". Va ser així com Jordi Savall i Montserrat Figueras es van conèixer "més a fons".

"Durant tota la vida la Montserrat ha estat la meva companya i no només en l'aspecte sentimental, sinó com a inspiradora dels projectes més importants que hem fet", ha assegurat Savall. Junts van fundar els grups Hespèrion XX-XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987), Le Concert des Nations (1989) i el segell discogràfic Alia Vox (1998). "Ho compartíem tot i realment és molt especial tenir una compenetració tan profunda amb una persona", ha afegit el músic.

"La música ens aporta tanta energia que et mou a llançar-te totalment a aquest món, quan faig un concert és quan sóc més feliç perquè comparteixo unes meravelloses músiques, que sovint havien estat oblidades, i les comparteixo amb un públic quasi sempre interessat i càlid. És un regal poder tenir la companyia de músics que ja són amics i un públic que ens segueix fidelment arreu del món", ha conclòs.

Prem per veure més contingut per a tu