Segueix-nos a les xarxes socials:

Cabrianes fa cinc anys que fa Clic

La mostra de fotografia, que ocupa espais com l'església o l'escola, celebra aquest dissabte i diumenge l'aniversari

Ja fa cinc anys que a Cabrianes s´organitza a la primavera el Clic, una mostra de fotografia que, d´una banda, aplega una barreja de fotògrafs de renom i amateurs que presenten col·leccions de temàtiques d´allò més diverses i que, d´altra banda, proposa espais no convencionals com a sales expositives, des de l´església a l´escola. El Clic arriba, demà i diumenge, a la cinquena edició i celebrarà la fita presentant disset col·leccions, entre les quals destaquen les de Rim Temimi, amb imatges de les revoltes populars de Tunis i el Caire del 2011; el projecte Warcelona de Jordi Borràs sobre la violència política i social a la capital catalana; i la Foscor Santa de Pau Barrena, sobre la minvant comunitat de persones que encara van a missa.

Ja fa cinc anys que a Cabrianes s´organitza el Clic i aquesta serà la segona edició en què els organitzadors, un grup de joves sense ànim de lucre, potencien la implicació de la població amb el Clic Xic. Enguany han estat 53 els infants i joves, de l´escola Els Pins i del Cau, que s´han convertit en fotògrafs. Els han proposat crear imatges a partir del número 5, els anys del Clic, i Regió7 ha fotografiat els cinc alumnes de P5 que estudien a l´escola Els Pins. Helena Puiggené i Mariona Fernández van fer les seves fotos a casa: unes roses i els cucs de seda. Però els altres tres, Arnau Bueno, Gerard Treveria i Alexa Lantos, van buscar l´ajuda de Roser Vila, la mestra, per disparar l´objectiu de la càmera cap a un rasclet amb cinc puntes, cap a cinc tovalloles del lavabo escolar i cap a cinc flors grogues que havien crescut al pati de l´escola. Aquestes imatges, i totes les dels seus companys, s´han emmarcat en gran dimensió de 60 x 90 perquè hi topin els visitants en arribar al poble.

Revoltes i natura

Les fotografies del Clic Xic són, d´alguna manera, l´esquer que porta els visitants fins al Centru o espais de cases particulars. A Cal Sidru, per exemple, s´hi trobaran les fotografies d´It began in Africa, que la tunisiana Rim Temimi ja va presentar a Manresa en la darrera edició de la Fira Mediterrània i que conviden a tancar un cercle al voltant de l´impacte, l´expansió i les transformacions de dues revoltes populars emmarcades en l´anomenada primavera àrab. A la Capella Fonda lluiran els colors de Closer, un conjunt d´imatges de Nicolas Reusens, fotògraf d´origen suec, amant dels viatges i la natura que ha capturat instants de vida salvatge amb imatges impactants, en especial de les criatures més menudes.

El Clic, que enguany ha afegit un altre pati (el de la Gavarresa) al seu ventall d´espais expositius, també s´obre als estudiants, en aquesta ocasió de l´Institut d´Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). Hi presenten, al Patronat, obres al voltant del concepte de l´estructura Yasmin Sabaté, Adrià Garriga i David Zardoya. Al Local s´exposa el projecte de Vindravan´s Widows de Maria Abras, que posa al descobert la mort en vida de les dones que perden el seu marit, a l´Índia.

Violència i religiositat

Al Centru coincideixen temàtiques ben dispars: nus (Danny Gibert i Sonia Villegas), vàters (Siqui Sánchez), la violència als carrers de Barcelona (Jordi Borràs), i la religiositat encara latent (Pau Barrena). Borràs i Barrena mereixen atenció, ni que només sigui per currículum. Barrena, de l´Hospitalet, ha guanyat un tercer premi del World Press Photo d´enguany, en la categoria de retrats observats, pel retrat d´una núvia berber a Tinghir (Marroc). Borràs, il·lustrador i fotògraf veí de la Garriga, va ser agredit a principi de maig mentre cobria un míting de Falange a la plaça Universitat i la darrera setmana ha estat als carrers de Sants per fotografiar les protestes pel desallotjament de Can Vies. Diumenge, a les 12 del migdia, parlarà de fotoperiodisme en una xerrada al mateix Centru.

Prem per veure més contingut per a tu