Han passat gairebé cinquanta anys des que la sala Gran Price de Barcelona va acollir el primer Festival Popular de Poesia Catalana, on van participar-hi els poetes més destacats del moment. L'objectiu era fer front a «l'angoixa» del franquisme. Diumenge, Berga acollirà també un festival de poesia, «amb un context diferent al del 1970 però amb un missatge que pot semblar similar: reivindicar la llibertat i la república». D'aquesta manera ho ha explicat a Regió7 Enric Majó, el director de Paraula de Poeta, que avui degut a les previsions de pluja s'ha traslladat l'acte "Paraula de Poeta" al Teatre Municipal de Berga. L'hora d'inici de l'acte es manté i serà a les 7 de la tarda.

La vetllada cultural combinarà els versos reivindicatius dels poetes convidats amb teatre, música i intervencions de diverses personalitats, com la de l'exconseller de Cultura Lluís Puig o de Carles Puigdemont. La proposta arriba de la mà de l'Ajuntament de Berga i l'Asociació Teatre amb R de República «en un moment molt concret que està vivint el país». Els organitzadors han aconseguit mobilitzar trenta poetes contemporanis (13 dones i 17 homes) d'arreu dels països catalans i d'edats molt diverses en un recital que tindrà un escenari «màgic i místic», segons Majó. «Per a mi, un dels actes més importants de la vida dels catalans és la Patum, i des del principi tenia clar que el festival havia de descentralitzar-se de la capital catalana. Berga va ser la primera opció i ens van rebre amb els braços oberts», relata.

Llibertat dels poetes

Els poetes llegiran versos escrits per ells mateixos. «Nosaltres hem fet la selecció dels autors a través d'una comissió que s'ha reunit per fer una tria paritària i amb representació de tots els Països Catalans. A partir d'aquí, cada poeta té llibertat absoluta per decidir si crea uns versos expressament per l'ocasió o no», destaca.

Uns dies abans que la plaça de la Patum s'ompli de paraules, música i reivindicació, per a l'organització ja és un èxit el fet d'haver aconseguit reunir trenta poetes i sumar-hi la implicació de la Polifònica de Puig-reig i altres músics berguedans sota la direcció musical de Jesús Badia, en un acte que serà presentat pels actors Anna Sahun i Joel Joan, i amb la presència de Carme Sansa i Joan Lluís Bozzo.

El director ha volgut destacar la bona predisposició de tots els que participen i col·laboren amb l'acte. «Ha de quedar molt clar que, en el moment especial que estem vivint, la solidaritat està a l'ordre del dia i aquí tothom farà la seva feina sense res a canvi», afirma. «Amb això demostrem una vegada més que estem units», afegeix.