Quan el temps ja no ens deixa anar a la platja o a trescar per la muntanya, és un bon moment per practicar un exercici que es pot fer pràcticament qualsevol dia de l´any: anar a veure una bona exposició. Ara que la tardor ja ha estès el seu mantell sobre nostre, els dies s´han escurçat i enfosquit, el fred va avançant mica a mica irreversiblement i, fins i tot, els llums de Nadal ja ens assetgen impúdicament, serveixi aquest article per fer una proposta de les 15 exposicions que val més no perdre´s aquests propers mesos a Barcelona. Una tarda de diumenge és menys dura si hi ha un museu obert.

1. Liberxina. Pop i nous comportaments artístics (1966-1971)

Museu Nacional d´Art de Catalunya. Imma Prieto i Àlex Mitrani comissarien una mostra que explora les propostes artístiques que es van dur a terme a Catalunya durant la segona meitat dels anys 60. Un període en que van coincidir la renovació generacional i la vocació de revolució. S´hi poden veure obres de l´Equipo Crónica, Antoni Porta Evru, Antoni llena, Benet Rossell, Joan Rabascall i Antoni Miralda entre d´altres. De 16 de novembre al 22 d´abril.

2. Stanley Kubrick

Centre de Cultura Contemporània (CCCB). L´autor de títols llegendaris com 2001: una odissea de l´espai, La taronja mecànica i El resplandor és el protagonista d´una retrospectiva que recorre pas a pas els dotze llargmetratges que va filmar i alguns projectes que no van arribar a veure la llum. A través d´un recorregut cronològic, es poden veure més sis-cents ítems: una quarantena d´audiovisuals, objectes personals del director novaiorquès i materials originals d´algunes de les seves cintes. Tot plegat, amb una impactant posada en escena. Fins al 31 de març.

3. Picasso Picabia

Fundació Mapfre. Què tenien en comú Pablo Picasso i Francis Picabia, dos artistes capitals del segle XX? Molt més del que podria semblar. La Casa Garriga Nogués penetra en les característiques dels dos creadors per ensenyar quin paper van adoptar davant de les vicissituds de la pintura al llarg de la seva vida. Un trajecte en paral·lel que discorre de forma simultània a la mateixa biografia de la història de l´art en un moment en que van irrompre en escena moviments com el cubisme, el surrealisme i l´abstracció. Fins al 13 de gener.

4. Un segle breu: col·lecció Macba

Museu d´Art Contemporani. Creada com un fons permanent revisable, aquesta nova exposició del Macba fa un itinerari cronològic que va des del 1929, el moment en el que la ciutat de Barcelona va acollir l´Exposició Universal, fins els nostres dies. La voluntat d´aquest nou projecte és explicar la història de l´art modern a partir dels fons -fruit de les inquietuds pròpies del centre- que el museu ha anat adquirint des de la seva fundació. Nou dècades de recorregut que han estat plenes de canvis significatius en l´art. Exposició permanent.

5. Toulouse-Lautrec i l´esperit de Montmartre

CaixaFòrum. En el París de finals del segle XIX i principis del XX, un seguit d´artistes van trencar amb les convencions de la burgesia i van protagonitzar una explosió creativa que va fer emergir l´avantguarda pictòrica. Amb més de 350 obres, l´exposició transita pels carrers, els cabarets i els cafès del Montmartre on vivien i es passejaven artistes com Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Steinlen, Forain, Bonnard i Vuillard, germinadors d´una nova manera d´entendre l´art. Fins al 20 de gener.

6. Antoni Tàpies. Biografia política

Fundació Tàpies. A través d´aquesta exposició se´ns presenta l´oportunitat de conèixer la biografia no tant de l´artista sinó de la seva obra. Un recorregut de llarg abast que arrenca l´any 1946, en plena postguerra, i que viatja fins el 1977, amb el dictador mort i enterrat i l´estat en plena transició a la democràcia tot i les convulsions del fi de règim. Aquell any, va escriure Memòria personal. Fragment per a una autobiografia, on manifestava la voluntat de posicionar-se políticament després del llarg període franquista. Fins al 24 de febrer.

7. Creadors de consciència. 40 fotoperiodistes compromesos

Palau Robert. Grans figures del reporterisme fotogràfic com Gervasio Sánchez, Sandra Balcells, Samuel Aranda, Lurdes Basolí, Kim Manresa i Judith Prat, entre d´altres, mostren el seu treball en una mostra contundent que dóna testimoni d´alguns dels grans conflictes que s´esdevenen avui en dia arreu del món. Des de les guerres que tothom coneix fins a aspectes de la vida quotidiana dels més desvalguts que impacten la mirada i la consciència de l´espectador. Fins al 10 de febrer.

8. Picasso descobreix París

Museu Picasso. El centre barceloní ha fet un préstec important d´obres al Museu d´Orsay, de París, que fins al 6 de gener té oberta l´exposició Picasso. Bleu et rose. Per no deixar els seus visitants sense bona part dels atractius de la col·lecció permanent, tant l´Orsay com el museu Picasso de la ciutat francesa han deixat fins a 19 obres a l´equipament de la capital catalana que s´integren a les sales d´exhibició i contribueixen a explicar com va ser la descoberta que el jove Picasso va fer de París. Fins al 20 de gener.

9. Lee Miller i el surrealisme a la Gran Bretanya

Fundació Miró. El relat de la història del surrealisme no acostuma a fixar-se en el que passava a les illes britàniques, però el moviment també hi va tenir allí un capítol rellevant. La mostra de la Miró exposa com la fotògrafa Lee Miller es va erigir en el pol aglutinador del surrealisme a Anglaterra, una causa per a la qual també va comptar amb el seu marit, l´artista Roland Penrose. L´un i l´altra van mantenir una estreta relació amb el català Joan Miró, molt vinculat a l´escena britànica. Fins al 20 de gener.

10. Vida? O Teatre? Charlotte Salomon

Monestir de Pedralbes. La jueva Charlotte Salomon va morir quan tenia 26 anys, víctima de l´odi racial de l´Alemanya nazi, en el camp d´extermini d´Auschwitz. La seva vida, però, va deixar un llegat en forma de 782 guaixos que testimonien la seva voluntat de salvació a través de la creació artística. L´exposició del monestir de Pedralbes n´exposa una acurada i extensa selecció per tal de donar a conèixer una artista poc coneguda per al gran públic i amb la voluntat de donar llum a dones silenciades. Fins al 17 de febrer.

11. Obres obertes. L´art en movmient, 1955-1975

La Pedrera. La interacció amb l´espectador és el leit motiv de les obres dels 37 artistes internacionals que formen l´exposició que la Pedrera dedica a una de les darreres avantguardes artístiques del segle XX, molt vigent encara avui en dia. Marina Apollonio, Alexander Calder, Marcel Duchamp, Mona Hatoum,Victor Vasarely, Leandre Cristòfol i Jordi Pericot són alguns dels creadors representats en un projecte que vol mostrar com des dels anys 50 i 70 es va qüestionar el rol tradicional de la pintura i l´escultura. Fins al 27 de gener.

12. Robots

CosmoCaixa. Un centenar d´objectes entre peces històriques i robots serveixen per explicar la relació entre els humans i les màquines en una exposició que es fa moltes preguntes sobre el futur immediat de la nostra espècie. El paper de la Intel·ligència Artificial en el desenvolupament humà és un tema candent que genera tantes expectatives com temors. Com en altres propostes del centre, els espectadors podran interactuar i, per exemple, jugar al tres en ratlla o al Memory contra robots. Tot un repte i una oportunitat per entendre l´abast de la qüestió. Fins al 30 de gener.

13. Flames a la frontera

Museu d´Història de Catalunya. Queden pocs dies, però encara hi ha temps per anar fins al Palau de Mar i endinsar-se en l´extensa exposició que mostra el ressò que va tenir la Primera Guerra Mundial a Catalunya, territori neutral perquè Espanya no va entrar en el conflicte. La pugna entre aliadòfils i germanòfils i la participació de soldats catalans són dues qüestions de gran impacte que la mostra tracta amb detall, en un recorregut que fa caminar en paral·lel el desenvolupament de la guerra i la vivència que se´n tenia a casa nostra. Fins al 18 de novembre.

14. Amb la rebel·lia, neix la consciència

Galeria Mayoral. Rafael Canogar, José Guerrero, Modest Cuixart, Josep Guinovart, Luis Feito, Manolo Millares, Antonio Saura i Antoni Tàpies són els artistes representats en aquesta mostra de la Mayoral que indaga l´art espanyol de la postguerra. El denominador comú d´aquest conjunt de creadors va ser la seva aparició als anys 50 del segle passat, quan el panorama política del franquisme obligava a cercar una manera nova d´expressar les inquietuds del seu temps. La pintura havia de respondre al repte. Fins al 5 de gener.

15. Una infància sota les bombes

El Born Centre Cultural. Els bombardeigs que van matar persones i destruir edificis a la Barcelona del 1938, assetjada pels feixistes des de l´aire, i els seus efectes en els infants són els fils conductors d´aquesta exposició que acull el Born. La mostra s´estructura en tres àmbits: en el primer es palesa el batec de la ciutat en aquells dies terribles; en el segon es mostra com ho van viure els nens a través dels dibuixos que en van fer; i en el tercer es fixa la mirada en els adults i en la manera com van viure aquell record durant la vida. Fins al 31 de març.