Segueix-nos a les xarxes socials:

Un documental per celebrar 30 anys de La Mostra de Teatre als Instituts de Manresa

La Mostra compleix tres dècades amb l'estrena d'un treball audiovisual al Conservatori

El teatre és una passió que, un cop inoculada, no té remei. I la fervent convicció dels beneficis pedagògics -personals i socials- que aquesta disciplina artística aporta als adolescents és la passió que uneix les actrius i docents manresanes Alícia Puertas (1974) i Ada Andrés (1970), professores de la Mostra de Teatre als Instituts, una activitat que enguany compleix tres dècades a la capital del Bages i en la qual han participat més de 1.500 adolescents de 12 a 18 anys.

Per celebrar-ho, però també per reivindicar que el teatre torni a formar part del sistema curricular de l'ensenyament secundari -ara és una extraescolar-, Puertas i Andrés van decidir, a l'inici de curs, que volien posar fil a l'agulla i fer partícip de l'efemèride als alumnes actuals (que van fer una masterclass el març amb Guillem Albà) però també als exalumnes, al professorat que ha impartit les classes i a la ciutat.

I avui arriba el primer gran dia. El teatre Conservatori serà l'escenari d'una exposició dels 30 cartells de la Mostra -que han estat més «difícils de trobar» del que s'imaginaven- i de l'estrena d'un documental, titulat 30 anys. Mostra de Teatre als Instituts de Manresa , que ha dirigit la directora manresana Isabel Casanova amb el manresà Jaume Ferrer a la part tècnica (so, grafisme, postproducció) i amb Andrés i Puertas com a ideòlogues. Un treball, expliquen, «creat a vuit mans», que ha passat de ser un simple «powerpoint» que recollís imatges de les diferents dècades, a un audiovisual de 50 minuts després de rebre un ajut de 3.000 euros de la regidoria d'Ense-nyament de Manresa. L'entrada a l'estrena d'avui és lliure i gratuïta. Un treball que no preval la part històrica (tampoc la defuig) però que sobretot apel·la a les «emocions» a través de la veu dels protagonistes: des de Teti Canal, la primera professora d'uns tallers que va impulsar fa 30 anys el Centre del Vallès de l'Institut del Teatre; Carme Sánchez (que va fer classes durant 19 anys) i el clown Marcel Gros (mestre durant dos anys) passant per exalumnes que van fer el salt a la professió, com Pep Garcia-Pascual i Ivan Padilla; docents dels instituts com Teresa Torra i figures com Pau Monterde, exdirector de l'Institut del Teatre. I, evidentment, les dues ànimes de la celebració: Ada Andrés, docent de vocació des que es va llicenciar, que és professora dels tallers a Manresa des del 1991, i Alícia Puertas, que va entrar a formar-ne part una dècada després, el 2001.

Una ciutat «única»

No és poca broma: Manresa és l'única ciutat de la província de Barcelona que manté aquests tallers que van formar part del programa curricular escolar; que es van desvincular de l'Institut del Teatre el 2008 i que van tenir una greu crisi quan a final del curs 2010-11 la Diputació va tallar l'aixeta de les subvencions. A Manresa, la Mostra de Teatre als Instituts ha sobreviscut com a extraescolar gràcies a l'AMPA dels centres, l'Ajuntament i la fèrria voluntat de les docents.

Actualment, participen dels tallers uns 45 alumnes de tres dels sis instituts de Manresa: Pius Font i Quer, Lacetània i Guillem Catà. El Lluís de Peguera, curiosament l'únic que imparteix el Batxillerat Artístic, va deixar de prendre-hi part fa vuit anys quan l'ens provincial va retirar la subvenció. I «el repte», com expliquen Andrés i Puertas, seria convèncer del valor pedagògic del teatre a la resta de centres de la ciutat.

Prem per veure més contingut per a tu