La Mota de Medina és una elevació sobre l'altiplà castellà amb assentaments que es remunten a la prehistòria. Amb el pas dels segles es va aixecar una fortalesa, entorn de la qual abunden les llegendes sobre el seu origen. Joan II de Castella i el seu fill Enric IV van ajudar a transformar-la, com també els Reis Catòlics, fins a convertir-la en un dels millors parcs d'artilleria de l'Europa de llavors. Avui el castell continua altiu dominant la vila i la seva extensa comarca, brillant amb el seu característic maó vermellós.

Medina del Campo es va fundar el segle XI en la mota on avui dia es troba el seu emblemàtic baluard. La funció principal de la fortalesa des de la seva fundació va ser defensiva, però a més va exercir d'arxiu on es guardaven documents de la corona i de presó per a presos il·lustres com Hernando Pizarro i César Borgia. Perfectament restaurat, és bé d'interès cultural visitable, i a més acull exposicions, trobades i congressos.

La planta del castell té forma trapezoïdal amb dues fortes muralles (la interior i la barrera o barbacana exterior). L'accés principal s'efectua a través de dos ponts -un d'ells llevadís- amb un gran arc coronat amb l'escut dels Reis Catòlics de l'any 1483. El recinte interior és compost per cinc tor-res i el pati d'armes. La més gran és la de l'homenatge amb 40 metres d'altura i cinc plantes.

La fortalesa és el monument més conegut de Medina del Campo, encara que la vila conserva un magnífic patrimoni de segles, uns quants relacionats amb la història i la figura d'Isabel la Catòlica. Un és el Palau Real Testamentari, anomenat així per ser testimoni del singular moment del dictat de la reina de les seves últimes voluntats. La monarca va morir a Medina el novembre del 1504. Avui és un centre d'interpretació sobre la reina Isabel i sobre la vila.

La històrica localitat val·lisoletana té altres joies per visitar, com el monestir de Santa María la Real i l'església col·legiata de San Antolín, un altre tresor mudèjar. El recorregut pot continuar pel Museu de les Fires, únic en el seu gènere. La col·lecció permanent vol reflectir la importància que les activitats comercials van tenir i encara tenen per a l'economia, la cultura i l'art en la societat, i pren com a guió expositiu el món de les cèlebres fires d'abast internacional que es van celebrar a Medina del Campo durant els segles XV i XVI.