Només hi ha quatre homes al món que sàpiguen ballar la Polka Chinata, una dansa tradicional de Bolonya (Itàlia) que l'artista Alessandro Sciarroni ha decidit salvar de la desaparició. I en l'intent vol comptar amb la participació de la Fira Mediterrània i de deu voluntaris que estiguin disposats a aprendre-la i a ballar-la.

Sciarroni és un prestigiós coreògraf italià a qui, en la darrera edició del Festival Internacional de Dansa de la Biennal de Venècia, se li va concedir el Lleó d'Or en reconeixement a la seva trajectòria. El proper octubre, el ballarí vindrà a Manresa acompanyat de dos dels especialistes en la Polka Chinata per donar-la a conèixer i afavorir-ne la seva transmissió.

Després de l'estiu, la fira farà una convocatòria pública, oberta a tothom -siguin ballarins o no-, per seleccionar deu persones que del 9 a l'11 d'octubre -durant dues hores cada dia- vulguin aprendre la polca i representar-la al pati del teatre Kursaal durant el cap de setmana final del certamen.

Tot i que, segons va explicar ahir Jordi Fosas, director artístic de la fira, la polca era un vedat reservat als homes, la crida per a la supervivència obvia aquest biaix de gènere i el càsting no tindrà cap condicionant, amb la voluntat de sumar cinc parelles.

El projecte creat per Sciarroni porta per títol Save the last dance for me, i fins demà dissabte s'està mostrant al Santarcangelo Festival, que se celebra a la localitat de Santarcangelo di Romagna, a la regió de l'Emília-Romanya.