Dos dibuixos d'Antoni Gaudí que representen l'interior i l'exterior de l'església de la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat), formen part del fons del Museu Nacional d'Art de Catalunya després de la compra per part de la Generalitat de Catalunya amb un 75 % del cost finançat per la Caixa (240.000 euros dels 320.000 euros de l'adquisició). Les dues obres estan datades entre el 1908 i el 1910.

Amb aquest ingrés, s'amplia el fons sobre Gaudí del que disposa el Museu Nacional. El valor dels dos dibuixos és notable perquè es conserva poc material documental de les obres més emblemàtiques de l'arquitecte, i en especial de l'encàrrec que Eusebi Güell li va fer de construir una església a la colònia textil obrera de la seva propietat. Tot i que finalment només se'n va construir la cripta, Gaudí va realitzar diversos estudis i maquetes per projectar l'estructura del temple religiós.

Durant la guerra civil es va destruir part d'aquest material, però els dos dibuixos es van quedar amagats en la carbonera d'una masia de la Colònia Güell fins que van ser redescoberts el 1967. Els dos croquis que ingressen a l'equipament cultural de Montjuïc estan pintats damunt d'una fotografia invertida de la maqueta de l'església, creada per l'escultor Vicente Villarrubias. Dels negatius, se'n van fer unes ampliacions sobre paper de fotografia, i a sobre de les ampliacions Gaudí va dibuixar l'alçat exterior i una vista interior.

Tal i com s'explica des del museu, els dibuixos «mostren la concepció tècnica gaudiniana, l'experimentació i les seves enginyoses solucions encaminades a superar les estructures gòtiques, reduint columnes i contraforts».

La vista exterior té unes mides de 61 x 57,50 cm, mentre que la interior és de 59,50 x 46,50 cm.