Segueix-nos a les xarxes socials:

CRÍTICA | «Dersu uzala», una altra perla que ens regala la represa

El film, de 1975, s'inspira en uns textos autobiogràfics, els diaris de Vladimir Arseniev

CRÍTICA | «Dersu uzala», una altra perla que ens regala la represa| IMATGE PROMOCIONAL

Akira Kurosawa (1910-1998) fou el primer mestre japonès reconegut a Occident, i s'imposà en els anys cinquanta i seixanta com un cineasta fonamental amb títols cabdals com Rashomon, Los siete samurais i Trono de sangre. Però la seva frustrada participació en una producció de Hollywood ( Tora, Tora, Tora) i el fracàs comercial de Dodes Ka Den van precipitar a inici dels setanta una profunda crisi creativa i personal que va conduir al geni nipó a un intent de suïcidi.

Kurosawa, després d'un lustre de silenci artístic, va renéixer de les cendres i s'embrancà en un insòlit (i arriscat) projecte que rodà a la Unió Soviètica amb un equip majoritàriament rus. El resultat final fou Dersu Uzala (1975), una de les obres mestres de la seva llarga (i valuosa) filmografia, i una pel·lícula que gaudí d'una rebuda excepcional, malgrat que s'estrenés només en sales de versió original, al nostre país.

El film s'inspira en uns textos autobiogràfics, els diaris de Vladimir Arseniev, i reconstrueix la història de l'amistat, singular i paradigmàtica, entre aquest oficial de l'exèrcit rus i un vell camperol, Dersu, que va conèixer quan va emprendre una expedició cartogràfica a la taigà siberiana, a l'inici del segle XX. L'autor de Ran fusiona magistralment èpica i lírica, en una aventura que transcendeix els límits del gènere i s'erigeix en un cant exultant a l'agermanament de l'home i la natura que traspua una bellesa poètica irresistible i un esperit intensament humanista. Una sensibilitat químicament pura brolla de cadascuna de les imatges d'aquesta epopeia commovedora i memorable que inclou un grapat de seqüències antològiques. Una altra perla imprescindible que ens regala la represa cinematogràfica.

Dersu uzala Unió Soviètica, 1975. Drama, aventures. 141 minuts. Direcció: Akira Kurosawa. Guió: Akira Kurosawa i Yuri Nagibin, a partir del llibre de Vladimir Arsenev. Intèrprets: Maksim Munzuk (Dersu Uzala), Svetlana Danilchenko (Mrs. Arseniev), Dmitri Korshikov (Wowa, filla d'Arseniev), Suimenkul Chokmorov (Jan Bao). Pantalles: Bages Centre (Manresa).

Prem per veure més contingut per a tu