Segueix-nos a les xarxes socials:

CRÍTICA | La càrrega explosiva es mulla i perd efectivitat

«Un plan irresistible» basteix una sàtira política que hem d'entendre com una resposta del sector progressista de la indústria de Hollywood

Hollywood sempre ha retratat les interioritats de la política estatunidenca (i de les seves campanyes electorals) i ens ha proporcionat una filmografia rica en propostes estimulants: El político (Rossen, 1949), El último hurrah (Ford, 1958), El candidato (Ritchie, (1973), entre altres films que podrien estar en aquesta llista. Un plan irresistible constitueix la dar-rera mostra d'aquest corrent, però s'ha de dir que està, creativament, a anys llum dels títols esmentats.

El seu realitzador, Jon Stewart, és una figura molt reconeguda als Estats Units. Aquest creador polièdric (actor, escriptor, productor, cineasta) va presentar al llarg de setze anys (entre 1999 i 2015) The Daily Show, un programa televisiu que oferia una visió crítica i mordaç de l'escenari ideològic nord-americà. En el seu segon llargmetratge darrere la càmera (va debutar fa sis anys amb l'alabada Rosewater) ens apropa a un experimentat estrateg del Partit Demòcrata, Gary Zimmer, que creu que un coronel retirat amb unes idees progressistes (defensa els treballadors sense papers), Jack Hastings, és el candidat perfecte per poder guanyar les eleccions locals en una comunitat del Mig Oest.

Un plan irresistible basteix una sàtira política que hem d'entendre com una resposta del sector progressista de la indústria de Hollywood, que tradicionalment ha donat suport el Partit Demòcrata, al tsunami provocat pel triomf de Donald Trump. Jon Stewart, que també ha escrit el guió, desenvolupa una autocrítica (Hillary Clinton va perdre perquè va infravalorar l'Amèrica profunda) però la seva visió del duel de dues sensibilitats ideològiques radicalment oposades, inicialment incisiva (i suggeridora), es va diluint de manera gradual fins a degenerar, en el seu pèssim tram final, en la caricatura més tosca i inofensiva. El realitzador novaiorquès ens ha decebut totalment en un estudi que desactiva tota la seva càrrega explosiva.

Un plan irresistibleEstats Units, 2020. Comèdia dramàtica. 102 min. Direcció i guió: Jon Stewart. Intèrprets: Steve Carell (Gary Zimmer), Rose Byrne (Faith Brewster), Chris Cooper (Jack Hastings), Mackenzie Davis (Diana Hastings), Topher Grace (Kurt) i Nathasa Lyonne (Tina).

Prem per veure més contingut per a tu