El festival de fotografia FineArt d'Igualada arrencava ahir la seva 9a edició i fins al 21 de març amb una quarantena d'exposicions i un miler de fotografies repartides per 12 espais diferents, majoritàriament al Museu de la Pell, l'Adoberia Bella i l'Escorxador. El certamen ha desafiat la pandèmia i ha mantingut la proposta, tot i que amb adaptacions per complir les restriccions sanitàries. D'aquesta manera, totes les exposicions tindran controls de capacitat i es faran visites guiades virtuals. Com és habitual, el certamen tindrà fotògrafs provinents d'arreu del món com l'Argentina, Bèlgica i Alemanya. Alguns dels noms propis seran Ana María Robles, Juan Manuel Castro Prieto, Narcís Darder i el belga Jozef De Fraine. Fins ahir, el director del festival, Ramon Muntané, reconeixia que encara tenien l'esperança que es relaxessin les restriccions de mobilitat: «No ha pogut ser, però igualadins i anoiencs tindran aquest any una oportunitat única». Els tallers i presentacions de llibres es faran en format reduït i capacitat limitada.

Ahir van començar a arribar a Igualada alguns dels fotògrafs que protagonitzaran aquest FineArt. Entre ells, l'eivissenca Isabel Flores, que s'estrena al FineArt amb Mi Kintsugi, instal·lada a l'Adoberia. En ella mostra autoretrats creats digitalment, intervinguts amb pintura i fil daurat. «Tinc una cicatriu perquè vaig ser operada del cor», explica la fotògrafa, que reconeix que amb aquest treball ha volgut, d'una banda, mostrar la seva experiència personal i, d'altra banda, «el viatge de la ferida per trobar la curació i posar en valor allò trencat». La donostiarra Marijose Cueli també debuta en aquest FineArt amb Mons impossibles. A la mostra exposa algunes de les que considera les seves millors obres. Fotografies fetes en plena natura i on ha eliminat l'entorn per donar valor allò que capta amb el seu objectiu. Partint de la idea del bosc com a indret on les persones busquen la desconnexió, les seves fotos busquen «reflectir aquells sentiments que han volgut deixar allà», explica l'artista. Bogeria, misèria o por són alguns dels sentiments que la fotògrafa ha volgut expressar amb les imatges.

Un dels noms destacats del certamen com Juan Manuel Castro Prieto, Premi Nacional de Fotografia el 2015, no hi podrà ser per la pandèmia. No obstant això, la seva mostra Cespedosa, que gira entorn de la reconstrucció de la memòria de l'autor en forma d'història gràfica de 39 anys de producció, suposarà la mostra més gran que s'ha exposat mai al FineArt. L'exposició, de 171 fotografies, s'ubica al Museu de la Pell.