L'escriptor Ken Follett, autor d''Els pilars de la Terra', torna al thriller amb una novel·la ambientada en l'actualitat que especula sobre la possibilitat d'una Tercera Guerra Mundial. Rosa dels Vents ha publicat aquest dijous en català 'Mai'. "La Tercera Guerra Mundial seria molt més destructiva i mortífera que qualsevol altra cosa que haguem conegut en el passat", ha assegurat Follett en una roda de premsa virtual. Follett ha explicat que la novel·la 'Mai' se situa en el present, però està inspirada en els esdeveniments que van tenir lloc fa 100 anys a la Primera Guerra Mundial. En aquest context, es va preguntar si podria tornar a passar que hi hagués, per exemple, una guerra nuclear i si seria possible una Tercera Guerra Mundial.

Al desert del Sàhara, dos agents d’intel·ligència segueixen la pista d’un poderós grup terrorista. A la Xina, un alt càrrec del govern de gran ambició batalla contra els vells falcons del Partit que amenacen d'empènyer-lo fins al punt de no retorn. I als Estats Units, la presidenta s’enfronta a una crisi global i al setge de l'oposició política. Està disposada a qualsevol cosa per evitar una guerra innecessària. Tot i això, els actes d'agressions entre països sembla porta a una imminent Tercera Guerra Mundial.

Follett ha assenyalat que en el procés de creació del llibre primer va estudiar la Primera Guerra Mundial i va pensar que situacions similars podrien dur a una Tercera Guerra Mundial. En aquest context, Follett ha manifestat que el món ha esdevingut un lloc perillós i va pensar què seria un bon argument per una novel·la. "Vaig començar a escriure perquè va ser un gran impuls per a mi".

Durant la pandèmia no va poder viatjar, ha declarat, i normalment li agrada visitar els llocs dels quals escriu. Havia estat a Xina i Washington, a la Casa Blanca, però no al Sàhara i el Txad. "Dels llocs que no vaig poder visitar me'n vaig fiar del què veia de Google Earth"

Ha assenyalat que a 'Mai' el president d'Estats Units és una dona perquè volia retratar-la com algú moderat i raonable. "És mes convincent si és una dona" perquè "els homes estan més disposats a barallar-se i entrar en combat, que una dona".

Follett ha admès que en general és una persona optimista, però, en aquest cas, ha afegit, no se sent optimista, ja que hi ha masses perills als que la humanitat s'ha d'enfrontar i "som molt lents" en el moment de fer-hi front, ja sigui amb la crisi sanitària de la covid-19 o el canvi climàtic.