El president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístic (CEHAT) i de la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya (CEHRC), Joan Molas, ha explicat a Efe que, després d'un any de parlar de crisi, molta gent té el mateix poder adquisitiu que l'any passat i, per tant, gastarà igual.

Molas assenyala també que les vacances estan molt interioritzades per una gran part dels ciutadans, per la qual cosa "no són imprescindibles, però sí bastant necessàries".

A més, la crisi beneficia els destins de proximitat i, així, molta gent que altres anys es podien permetre el luxe de viatjar al Carib, Orient Mitjà o els Estats Units, aquest any optarà per passar les festes més prop de casa.

Molts britànics, francesos, italians i espanyols elegiran Barcelona com a ciutat per passar les festes atrets pel clima, l'oferta gastronòmica i la seva varietat comercial.

L'estada mitjana d'aquests turistes a Barcelona acostuma a ser, per aquestes dates, d'uns 3,5 dies, i, encara que també vénen famílies, predominen les parelles i els grups d'amics.

Les estacions d'esquí catalanes tenen bones perspectives per a aquestes dates i a pocs dies de Nadal les reserves estaven a més del 85%, la qual cosa fa pensar que l'ocupació al Pirineu passarà del 90%.

El president de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i de Muntanya (ACEM), Joaquim Alsina, diu que la temporada d'aquest any serà molt millor que la del 2007 i, sobretot, que la del 2006, que va ser el pitjor any dels últims deu.

"La crisi es nota", assenyala Alsina, però no en l'assistència a les estacions, que són plenes, ni en els "forfets", que s'estan venent molts més que l'any passat, sinó en unes altres despeses que els esquiadors realitzen, la qual cosa altres anys no passava.

Els esquiadors gasten menys en el lloguer dels esquís, en les escoles per aprendre a esquiar o en els restaurants, a més també estalvien alguna nit d'hotel aixecant-se molt d'hora al matí per arribar a l'estació a primera hora sense necessitat de pernoctar en cap allotjament turístic.

La temporada aquest any ha començat amb força, ja que les intenses nevades que van caure el mes passat van fer possible que l'estació de Masella, per exemple, avancés la seva obertura al dia 8 de novembre, un fet que no ocorria en els seus 40 anys d'història.

Segons Alsina, els hotels de les estacions també estaran plens, encara que aquest any en els restaurants es demanarà més que mai el vi de la casa, en lloc d'un reserva.

Durant aquestes dates, els esquiadors, principalment famílies i parelles, acostumen a passar uns 4 o 5 dies a les estacions, encara que alguns allargaran la seva estada durant tota la setmana.

Un altre dels sectors que fregarà el ple a la Nit de Cap d'Any són els allotjaments rurals, l'ocupació del squals se situarà sobre el 92,4% a Catalunya, per damunt de la mitjana espanyola, que estarà cap al 74,4%, segons dades de Toprural, la principal web de turisme rural a Espanya, que apunta que l'ocupació a Espanya baixarà més de 5 punts percentuals respecte a 2007.

Així, l'ocupació de les cases de turisme rural serà del 93,9% a la província de Barcelona, del 93,3% a Lleida, del 91,8% a Tarragona i del 90,5% a Girona.