Ecofestes, l'única empresa de l'estat espanyol especialitzada en la fabricació de gots reutilitzables, ha multiplicat per deu en quatre anys la producció, passant dels 600.000 vasos que va fer l'any 2005 fins als sis milions d'enguany. La meitat d'aquesta producció es ven a Europa, principalment a França i Suïssa, on en només tres anys s'ha triplicat la demanda. El repte d'Ecofestes, situada a Sallent (Bages), és introduir-se en els grans esdeveniments que se celebren al país, com les competicions esportives o les festes de gran ressò internacional. Per facilitar-ho estan preparant un nou servei que facilitarà la infraestructura i el personal necessari per netejar els gots durant la celebració.

Va ser l'any 2005 quan els tres socis d'Ecofestes, Ricard Badosa, Joan Zabala i Ferran Matarrodona, van iniciar el projecte empresarial. Des del primer moment, expliquen, amb la intenció de contribuir a la reducció dels residus generats en els esdeveniments festius. El seu primer producte va ser una pinça per penjar gots amb la intenció que fossin reutilitzats. Posteriorment es van introduir en la fabricació de gots i actualment són l'única empresa de l'estat espanyol especialitzada en solucions de reutilització per a festes i esdeveniments.

En una fàbrica de Vic elaboren els gots, plats, tasses, gerres, cendrers i pinces per aguantar gots. A Sallent acaben el producte estampant-lo i envasant-lo per al transport als clients. Durant aquest any 2009, dels magatzems de Sallent ja n'han sortit uns sis milions de gots, la meitat dels quals s'exporten a països europeus, principalment França i Suïssa i sota la marca creada expressament per abordar aquests mercats, Ecoverre.

De la producció actual que fa Ecofestes, el 50% es comercialitza a Catalunya i al País Basc i la resta es ven a Europa, on han entrat amb molta força, triplicant en menys de tres anys la demanda a França i a Suïssa. Els vasos fabricats entre Vic i Sallent van ser els que es van utilitzar en esdeveniments com la Festa de la Humanitat de París o bé en el Paleo Festival que se celebra a la localitat suïssa de Nyon, per a la qual se'n van fabricar mig milió.

Abordar el mercat estatal

Ricard Badosa explica que tant a Catalunya com al País Basc l'empresa està molt consolidada en el món associatiu, que habitualment està molt sensibilitzat en temes mediambientals. El repte, expliquen, és entrar en grans esdeveniments i festes de ressò internacional, com els partits de futbol de primera divisió o bé en fires i mercats com la Mediterrània, celebrada el cap de setmana passat a Manresa. Un altre possible nínxol de mercat que es vol abordar és el de les marques de refrescos i cerveses, que segons Joan Zabala, un dia o un altre hauran de deixar d'utilitzar vasos d'usar i llençar.

Segons Badosa, un dels handicaps que plantegen els grans esdeveniments és que es necessiten grans quantitats de gots i que això en dificulta la gestió. Per aquest motiu, en aquests moments estan treballant en el disseny d'un nou servei que s'oferiria als organitzadors d'actes que consistirà en facilitar la infraestructura, la maquinària i el personal necessari per poder anar rentant gots durant les celebracions. Actualment s'ofereixen màquines per rentar gots, però de poca capacitat i sense personal.

Amb aquest nou servei, Ecofestes pretén impulsar les vendes a l'estat espanyol, ja que actualment treballen gairebé en exclusiva per a clients de Catalunya i el País Basc. Abans que entrar en nous mercats europeus, diu Badosa, és imprescindible treballar en el mercat estatal.

Vasos a mida

Un altre dels projectes en els quals està treballant Ecofestes és en el disseny de nous productes. De fet, es tracta de trobar solucions de vasos adequades a cada client. Es dóna el cas, expliquen, que a cada lloc les necessitats són diferents i que, així com al País Basc es comercialitzen vasos amples de gran capacitat, en el cas de França se n'ha hagut de dissenyar un de concret amb la mateixa capacitat, però amb una aparença més estilitzada.

També han fet vasos petits per al consum de Ricard a França, tasses per escoles, i s'està treballant en el disseny d'un got del tipus 'zurito' per al País Basc.

Predicar amb l'exemple

Els responsables d'Ecofestes asseguren que el seu principal objectiu no és només la venda de gots, sinó també contribuir a un canvi de mentalitat en la societat perquè s'opti per la reutilització. En aquest sentit, l'empresa fa una aposta clara per donar una nova utilitat als gots de plàstic que es fan malbé. Un cop ja no es poden fer servir per usos alimentaris, es fonen i es transformen en altres productes, com cendrers de butxaca.

De fet, l'empresa va guanyar l'any 2008 el concurs de l'Agència Catalana de Residus, a través del qual aquest organisme va distribuir entre els ajuntaments 560.000 gots reutilitzables. Aquest, asseguren, és l'encàrrec que més il·lusió els ha fet, per la implicació de les institucions en el missatge de la reutilització, afirmen.

Actualment Ecofestes dóna feina a una vintena de persones, entre els 13 empleats de la fàbrica de Sallent i els que fabriquen els gots de plàstic a Vic. L'any passat, l'empresa va facturar a l'entorn del 1,2 milions d'euros. Des dels inicis ha servit uns 3.000 encàrrecs per a un miler de clients.