El jutjat social 8 de Barcelona ha declarat improcedents el acomiadaments d'Adolf Todó i Jaume Masana, fet que obligarà al FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària) a readmetre'ls a Catalunya Banc o a indemnitzar-los amb 600.000 euros a cadascun d'ells. Todó era el president i Masana el conseller delegat de l'entitat en el moment que aquesta va ser nacionalitzada.

Ambdós manresans van ser cessats per La Comissió Rectora del FROB el maig passat poc després del segon intent de subhasta fallit de Catalunya Banc. En el cas de Todó, va ser rellevat en el càrrec per José Carlos Pla, fins tres setmanes abans el president de CajaSur.

En el moment de ser cessat, Todó feia prop d'un any i mig que ocupava el càrrec, des de l'octubre del 2011. Ell, juntament amb el seu segon, Massana, van centrar bona part dels seus esforços al capdavant de Catalunya Banc a sanejar i millorar el balanç de l'entitat, que tot i així va tancar l'any 2012 amb unes pèrdues d'11.856 milions d'euros.

En la sentència, el jutge considera que no queda acreditat per part de l'entitat nacionalitzada que els dos exdirectius incorreguessin en incompliments o desistiment de les seves funcions, com argumentava el FROB per acomiadar-los sense dret a indemnització.

L'Estat recorrerà la sentència

El ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha afirmat que recorrerà la decisió del jutge. "El Fons de Reestructuració Bancària (FROB) i l'entitat lògicament acaten totes les sentències, però s'apel·larà la instància superior perquè es considera que el plantejament que havien fet (...) era el correcte", ha dit De Guindos a la seva arribada a la reunió dels ministres d'Economia i Finances de l'eurozona.

El ministre ha recordat que el Govern espanyol ha "hagut de ficar molts diners a Catalunya Caixa, prop de 12.000 milions d'euros dels contribuents espanyols i que el plantejament de l'Executiu és intentar recuperar el màxim possible" de l'ajuda injectada.