El Tribunal de Comptes retreu la "lenta reacció" del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) amb Catalunya Caixa, ja que considera que agreuja la situació de l'entitat, i critica que l'organisme públic no vigilés la política comercial del grup català.

Aquestes són dues de les principals conclusions d'un informe de fiscalització de la legalitat de les actuacions del FROB, dels fons de garantia de dipòsits i del Banc d'Espanya sobre la reestructuració bancària en el període 2009-2012.

En el document, el Tribunal explica que el FROB, des que es va incorporar al consell d'administració de Catalunya Caixa l'octubre del 2011, hauria d'haver establert els "instruments necessaris" per resoldre la seva situació, cosa que no va passar i que "va suposar un perjudici per a la gestió ordinària" de l'entitat.

En aquest sentit, el Tribunal assenyala que el FROB va tardar a nomenar els consellers a què tenia dret com a accionista únic de l'entitat, als quals no es van atribuir els seus drets polítics fins al gener d'aquest any, quan el fons va notificar al Registre Mercantil els vots que li corresponien.

I és que, segons es recorda a l'informe, després de convertir-se en el soci majoritari de l'entitat, el FROB va decidir mantenir els consellers existents, i ja al desembre del 2011, quan va passar a ser l'accionista únic, va acordar destituir com a consellers dominicals quatre membres del màxim òrgan de gestió.

Destitucions

No obstant això, fonts pròximes al FROB recorden que no va ser fins a mitjan 2012 quan l'organisme públic va renovar la seva cúpula i Antonio Carrascosa va assumir la direcció general, moment a partir del qual es va descartar la possibilitat de subhastar l'entitat i es va optar per destituir els administradors de Catalunya Caixa.

El mes de maig de l'any 2013, i després d'haver aportat a Catalunya Caixa 12.052 milions d'euros, el Tribunal de Comptes recorda que el FROB va decidir destituir com a membres del consell el president executiu i el conseller delegat, els bagencs Adolf Todó i Jaume Masana, respectivament, entre altres raons per la suspensió de dos processos de venda de l'entitat.