Segueix-nos a les xarxes socials:

Ciuraneta lamenta que els operadors "trenquin" la bona campanya de la fruita

JARC demana accions per verificar que el productor tingui un contracte abans d'entregar el producte

Ciuraneta lamenta que els operadors "trenquin" la bona campanya de la fruitaacn

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha lamentat que al final acabin sent els mateixos operadors els responsables de "trencar el normal esdevenir d'una campanya -la de la fruita dolça- tan bona com l'actual".

En aquest sentit, el conseller va dir que "no s'entén" que en només tres dies hi hagués grans cooperatives que volien comprar a un preu molt més elevat que el que hi havia divendres (per sota dels 44 cèntims el quilo de préssecs i nectarines). Davant la reunió dels sindicats agraris amb el ministeri d'Agricultura per abordar la situació, Ciuraneta va recordar que són ells qui tenen "la paella pel mànec" i espera que acabin posant alguna "mesura correctora".

El conseller d'Agricultura va mostrar incomprensió per la situació que s'ha donat els darrers dies amb una caiguda de preus de mercat de la fruita dolça i va remarcar que no s'entén una "fluctuació d'aquest tipus en tant poc temps" i per això ho atribueix a "uns determinats interessos". En aquest sentit, va reflexionar que quan la demanda "acaba controlant la capacitat que té l'oferta poden acabar esdevenint aquests problemes".

La campanya de la fruita havia començat amb unes condicions bones per a la majoria de productors, amb bons calibres i preus normalitzats. El sector ve d'un any dolent, el 2014, marcat també per la crisi de preus i el veto rus, i ara s'han trobat que aprofitant aquesta circumstància, grans operadors del mercat pressionen a la baixa els preus de forma injustificada.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) va demanar divendres al ministeri una acció contundent de control i sanció per part de l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) per verificar que el productor tingui un contracte de compravenda abans d'entregar la fruita, en què consti clarament un preu de venda adequat als seus interessos, i que no es pugui modificar unilateralment.

El sindicat lamenta que coincidint amb l'onada de calor, el consum de fruita hagi augmentat un 305 a Espanya i Europa, amb una producció de qualitat i esglaonada, i que els preus siguin tan baixos. El paraguaià s'ha recuperat lleugerament de les males cotitzacions que tenia durant les últimes setmanes. Hi ha, però, preocupació pel préssec vermell, perquè s'observen preus a la baixa, i també en nectarina de carn groga, on els calibres petits s'estan venent a 0,14 euros el quilo i els majors entre 30 i 40 cèntims el quilo.

Prem per veure més contingut per a tu