La Reserva Federal americana (Fed) va acordar ahir elevar els tipus d'interès de referència en 25 punts bàsics, la primera alça en el preu del diner als EUA en gairebé una dècada i testimoni de la recuperació de l'economia després de l'aguda crisi de 2008.

La decisió que situa els tipus ara entre el 0,25% i el 0,50% va ser presa per unanimitat, i el comunicat del banc central nord-americà apunta que, ateses les circumstàncies actuals, el procés d'ajust monetari es produirà de manera "gradual".

D'aquesta manera, es posa fi a més de set anys en què el preu del diner als Estats Units ha estat a prop del 0%.

Així mateix, la Fed va actualitzar les seves previsions macroeconòmiques, respecte a les publicades el setembre, en les quals va deixar sense canvis els pronòstics de creixement del 2,1% el 2015, i va elevar una dècima fins al 2,4% la d'expansió calculada per al 2016.

Els mercats van reaccionar a l'alça a la decisió de la Fed, amb els tres principals indicadors de Wall Street amb una pujada moderada i amb un avanç del Dow Jones d'Industrials del 0,62% minuts després de l'anunci.

La presidenta de la Reserva Federal va remarcar ahir que la pujada de tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins a situar-se entre 0,25% i 0,50%, suposa "la fi d'un període extraordinari", però va afegir que, tot i la millora econòmica, encara cal mantenir el suport monetari.